DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj registrovano novih 14 slučajeva, ukupno zaraženo 59 osoba

U Republici Srpskoj registrovano je još 14 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona, čime se broj zaraženih u RS povećao na 59, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da su svi znovi zaraženi u kućnoj izolaciji i blažih simptoma, te da je riječ o kontaktima osoba kod kojih je ranije potvrđen virus.

“Radi se osam muškaraca i šest žena. Jedanaest zaraženih je iz Banjaluke, po jedna iz Dervente, Čelinca i Gradiške”, rekao je Šeranić.

“Od novih 14 zaraženih, 12 osoba je vezano za treći klaster iz Banjaluke. Ono što je dobro je da pratimo te osobe”, pojasnio je ministar.

“To je žarište koje se još širi. Sve ih pratimo i pokušavamo preuzeti kontrolu. Pored trećeg klstera, još jedna je dobila od člana virus od člana porodice, a jedna je doputovala iz Austrije”, rekao je Šeranić.

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 11.695 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u izolaciji je 15 osoba od čega četiri osobe pozitivnih na test virusa korona i 11 osoba u izolaciji. Do sada je iz bolničke izolacije Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izašlo ukupno 104 osoba.

Šeranić je naveo da je mali broj onih koji dolaze iz inostranstva, a zaraženi su što znači da se dobro prati kontrola na granici.

“Molim građane da ne pravimo vještačku nestašicu lijekova, za sada je tržište lijekova stabilno. Moguća je pojedinačna i trenutna nestašica nekog lijeka, ali kontinuitet nabavke je dobar i trudićemo se da i dalje bude tako”, dodao je ministar.

Naglasio je da je važna i preventivna zaštita ljudi koji rade u apotekma i da je potrebno da apoteke budu u stanju u kojem su i sada.

“Što se tiče testiranja, u toku je nabavka još jednog aparata i želimo da unaprijedimo kapcitete laboratorija u Banjaluci, ali i u Bijeljini i Foči. To bi bila mreža, koja bi pokrila cijelu Republiku Srsku”, izjavio je Šeranić.

Ministar Šeranić je još jednom ponovio da se testiranje na novi virus korona vrši na osnovu procjene epidemiologa, epidemiološke istrage, prikupljanja podataka i shodno definiciji slučaja. Do sada je testirano oko 420 pacijenata u Republici Srpskoj, ističe Šeranić.

U Bosni i Hercegovini je ukupno zaraženo 83 osobe, 59 u Republici Srpskoj i 24 u Federaciji BiH.

20.3.2020

Konferencija za novinare ministra Šeranića #RTRS #UŽIVO

Gepostet von RTRS vijesti am Freitag, 20. März 2020

Comment here