DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj registrovana 42 nova slučaja zaraze koronavirusom

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su u Republici Srpskoj virusom korone zaražena još 42 lica, te da je njihov ukupan broj porastao na 346.

Pored toga, u protekla 24 časa u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je još jedan pacijent kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korone. Ovo je jedanaesti smrtni slučaj u Republici Srpskoj.

Riječ je o šezdesetpetogodišnjem muškarcu iz Laktaša koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 2. aprila.

Što se novih zaraženih tiče, Šeranić je istakao da je u protekla 24 časa na virus korone testirano 216 lica. Prisustvo virusa je potvrđeno kod 42 osobe od koji su 24 muškarca i 18 žena.

Riječ je o 27 osoba iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada i po jedna iz Kotor Varoša, Čelinca, Kneževa, Prnjavora, Ribnika i Novog Grada.

“Uglavnom je riječ o porodičnim žarištima i uzimali smo direktne uzorke od lica koja su provodila vrijeme sa njima u domaćinstvima”, rekao je Šeranić dodavši da je deset osoba bilo u kontaktu sa nekim ko je bio pozitivan na korona virus, dok dvadesetak osoba nisu mogli navesti ko im je kontakt. Petnaest osoba je već bilo hospitalizovano na UKC RS.

Šeranić je dodao da je dobro da raste broj lica koja su oporavljena, navodeći da ih je sada 56.

“Treće žarište u Banjaluci nam dobro stoji, većina osoba se oporavilo ili se oporavlja”, rekao je Šeranić.

Dodao je da je urađeno 3.025 testiranja.

“Trenutno imamo 44 pacijenta sa teškom kliničkom bolesti, na respiratoru je pet pacijenta”, rekao je Šeranić.

Što se tiče graničnih prelaza, Šeranić je rekao da je zabilježeno smanjenje broja ulazaka i smanjenje broja ljudi u karantinu. U Gradišci u karantinu je 13 ljudi, u Brodu 15, u Šamacu šest, Karakaj i Rača tri, odnosno dvije osobe.

Konferencija za novinare ministra zdravlja#RTRS #UŽIVO #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Montag, 6. April 2020

Comment here