DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj jedan novi slučaj korona virusa, ukupno 201 zaražena osoba

 

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na konferenciji za medije na kojoj je predstavio nove podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj u kojoj je ukupno 201 osoba zaražena virusom korona.

Od 186 testova jedan je bio pozitivan. Radi se o starijem muškarcu iz Bijeljine.

U Republici Srpskoj se trenutno liječi 71 pacijent, od čega 70 u Banjaluci i jedan u Doboju.

Što se stanja u kome se nalaze tiče, 33 pacijenta imaju srednje tešku sliku, dok su četiri pacijenta na respiratoru. U izolaciji se nalazi 20 osoba. Na odjelu pulmologije smješteno je 13 pacijenata sa lakšim simptomima.

U Republici Srpskoj se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 15.100 osoba. Iz zdravstvenog nadzora je izašlo 4.669 osoba.

Do sada je se oporavilo 11 osoba. Ministar Šeranić je naglasio da se pod oporavljenim smatraju osobe kod kojih je dva puta uzastopno potvrđen negativan rezultat.

Na graničnim prelazima je testirana 301 osoba i svi su bili negativni. U Gradišci su testirane 253 osobe, u Brodu 42 a u Šamcu šest osoba. Sve osobe su nakon pregleda upućene u lokalne zajednice u karantin.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u noći s nedjelje na ponedjeljak potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 13 osoba, prenosi portal Klix. Testirano je 46 uzoraka, sedam pozitivnih slučajeva je iz Zenice, po dva iz Bihaća i Zavidovića, jedan iz Žepča i jedan službenik EUFOR-a.

Dva nova slučaja zaraze korona virusom registrovana su u Travniku, što su prvi slučajevi u ovom gradu. Zaraženi se vratio iz Njemačke. Drugi zaraženi je njegov kontakt.

Od jutros su tri osobe iz Tuzle i osam s područja Srebrenika zaražene korona virusom, prenosi Klix. U Tuzli je obavljeno ukupno 58 testiranja, a koronavirus je potvrđen kod 11 osoba. Tri osobe s područja Tuzle vezuju se za klaster Medicinskog instituta Bayer u kojem je do danas zaraženo ukupno 20 osoba iz tuzlanske regije, tačnije s područja Tuzle i Živinica. Također, jedna osoba u ovom klasteru je iz Zenice.

Osam pacijenata iz Srebrenika je iz klastera Srednja Špionica. Riječ je o klasteru u kojem je prekjuče zvanično potvrđen jedan slučaj. Riječ je o 61-godišnjoj ženskoj osobi kojoj je korona virus potvrđen u Brčkom, a klaster se stvorio zbog činjenice da je ona imala direktan kontakt s osobama iz spomenutog srebreničkog naselja.

Zajedno sa jednim novim slučajem iz Republike Srpske i 26 iz Federacije BiH, od jutros je u Bosni i Hercegovini ukupno 354 zaraženih korona virusom.

Comment here