DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj 25 novih slučajeva korona virusa, ukupno 226 zaraženih

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata potvrđeno je 25 novih zaraženih korona virusom, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na konferenciji za medije na kojoj je predstavio nove podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj u kojoj je sada ukupno 226 osoba zaraženih virusom korona.

Na osnovu rezultata 179 uzoraka, 25 je pozitivno, od kojih je 12 žena i 13 muškaraca. Devet žena je srednje životne dobi, tri su starije. Sedam muškaraca je srednje životne dobi a šest je starije životne dobi.

Od 25 novih zaraženih, 20 osoba je iz Banjaluke, četiri su iz Laktaša i jedna iz Šipova.

Šeranić je rekao da je 12 osoba hospitalizovano, dok će ostali biti smješteni u izolaciju karantinskog tipa.

Pored ovih analiza, rađena su i testiranja zaposlenih iz UKC RS, odnosno onih koji su bili u kontaktu sa prethodno zaraženim doktorom, i svi rezultati su negativni.

Što se novih zaraženih tiče, uglavnom se radi o porodičnim klasterima, shodno strategiji da se uzimaju uzorci direktno od osoba koje su boravile u domaćinstvu sa zaraženim. Međutim, javljaju se i pojedini slučajevi gdje ne postoje tačno ustanovljeni kontakti, što znači da je virus u cirkulaciji, kako ističe Šeranić.

Broj ukupno testiranih u RS do sada iznosi 1.649 osoba, od kojih je 226 lica pozitivno na korona virus.

Što se pacijenata na UKC tiče, Šeranić ističe da se 37 pacijenata nalazi na odjelu na kome se liječe srednje teški slučajevi, osam osoba je na respiratoru. Na odjelu pulmologije je 13 osoba sa lakšim siptomima.

Kada su u pitanju zdravstveni nadzori, bilježi se pad osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom. U RS je trenutno 13.515 osoba pod zdravstvenim nadzorom, dok je 6.367 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora.

Što se karantinskih smještaja na graničnim prelazima tiče, trenutno je u Gradišci 50 osoba od kojih je 36 sa prebivalištem u RS a 14 sa prebivalištem u Federaciji BiH. U Šamcu je 15 osoba, sedam iz RS, sedam iz FBiH i jedna iz Brčko distrikta. U Brodu su četiri osobe i svi su iz RS. U Rači je jedna osoba iz RS u karantinu.

Šeranić je dodao da, kada su u pitanju lica koja dolaze u karantinski smještaj, bez obzira da li se radi o karantinima pri graničnim prelazima ili karantinima u lokalnim zajednicama, ustanovljen je jasan protokol u smislu izvještavanja i obavještavanja ustanova. Juče je donesen zaključak da se i na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika formira karantinski smještaj.

Konferencija za novinare ministra Alena Šeranića

Pratite konferenciju za novinare ministra Alena Šeranića#RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Dienstag, 31. März 2020

Od jutros su zabilježeni novi slučajevi korona virusa i u Federaciji BiH. Nakon testiranja 10 uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, zaraza korona virusom je potvrđena kod još tri osobe iz Tuzle koje su vezane za klaster Medicinskog instituta Bayer, odnosno nekadašnjeg Centra za srce u Tuzli. Uz posljednju analizu briseva broj zaraženih u ovom klasteru popeo se na 24. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj, a riječ je o 73-godišnjoj ženskoj osobi koja je juče preminula.

U toku noći s ponedjeljka na utorak na KCUS su testirana 72 uzorka, a rezultati su pokazali da je korona virus prisutan kod osam pacijenata – tri iz Sarajeva, dva s Ilidže i tri iz Brčkog. Tri osobe su s područja opštine Centar, a dvije s područja Ilidže. U Sarajevu je ovo deseti slučaj, na Ilidži je trenutno devet zaraženih osoba, a u Brčkom šest.

U Bosni i Hercegovini je ukupno registrovano 408 osoba zaraženih virusom korona.

Comment here