DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je još 16 lica u RS zaraženo virusom korone, a da su se od bolesti izazvane ovim virusom do sada oporavile 102 osobe.

“Šest osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, a po jedna iz Kotor Varoša, Trebinja, Prijedora, Mrkonjić Grada, Srebrenice i Teslića. Među novozaraženim imamo i jednog zdravstvenog radnika kod kojeg je utvrđeno da je pozitivan u okviru testiranja medicinskog osoblja”, naveo je Šeranić.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u protekla 24 časa obavljeno 425 testiranja, a da je ukupan broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj 381.

Ukupno su se 102 osobe oporavile, a 14 osoba je preminulo.

Na UKC RS je smješteno 105 pacijenata, 48 sa težom kliničkom slikom, a pet pacijenata je na respiratoru.

U karantinu na graničnim prelazima se nalazi 50 osoba.

Do sada je izvršeno ukupno 4.159 testiranja

Republika Srpska je tražila pozajmicu testova za virus korona od Federaije BiH, naveo je Šeranić ali je demantovao da je riječ o količini od 20.000, već da se radi o duplo manjoj količini, te dodao da je to ustaljena praksa.

“Trenutno imamo preko 15.000 testova koja je dovoljno, ali ovo je nešto što želimo da uradimo kako ne bismo došli u situaciju da smanjujemo broj testiranja. Ukoliko dođu testovi koje smo naručili, mi ćemo tu pozajmicu odmah vratiti”, naveo je Šeranić.

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u protekla 24 časa preminula je pacijentkinja kod koje je potvrđeno prisustvo novog virusa korone.

Riječ je o šezdesetdvogodišnjoj ženi iz Banjaluke koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijentkinja je liječena na Klinici za infektivne bolesti od 31. marta.

Konferencija za novinare ministra zdravlja #RTRS #UŽIVO #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Donnerstag, 9. April 2020

Comment here