DRUŠTVONASLOVNA

U četvrtak počinje Međunarodni festival animiranog filma „BANJALUKA 2019“

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Banjaluci, koji će početi u četvrtak, ove godine održaće se prvi put bez ceremonije svečanog otvaranja. Organizatori Festivala odlučili su se na ovakvu odluku kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima, na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji Festival pomoglo samo sa 13.000 KM.

Na konkurs Festivala pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države svijeta. Selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 51, 17 u dječiji takmičarski program i  45 u programe panorama.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Prateći program Festivala prilagođen je uslovima održavanja Festivala i čini ga nekoliko sadržaja:

Savremeni portugalski animirani film, koji priređuje António Costa Valente, biće predstavljen sa devet animiranih filmova novije produkcije.

Zagrebačka škola animiranog filma ove godine biće predstavljena sa dva programa.

Prošlogodišnje otvaranje festivala/FOTO: GERILA arhiva
Prošlogodišnje otvaranje festivala/FOTO: GERILA arhiva

Prva animirana serija na prostoru Jugoslavije “Inspektor Maska”, biće po prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962 – 1963. godine, postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju “Profesora Baltazara”, čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina.

Drugi program je izbor dječijih animiranih filmova “Čarobni svijet animacije”, u okviru kojeg će biti prikazani animirani filmovi majstora “Zagrebačake škole animiranog filma” Dušana Vukotića, Zlatka Grgića, Darka Kreča, Borisa Kolara, Norberata Nojgebauera, Lea Fabijana, Davora Međurečana i Radivoja Gvozdanovića.

Prošlogodišnje otvaranje festivala/FOTO: GERILA arhiva
Prošlogodišnje otvaranje festivala/FOTO: GERILA arhiva

U okviru programa “Emile Awards 2018” (nagrada za najbolje evropske animirane filmove) biće prikazano devet animiranih filmova, nagrađenih u različitim kategorijama.

Pored Banjaluke, svi takmičarski programi biće paralelno prikazani i u Trebinju, u okviru saradnje sa Kulturnim centrom u Trebinju, u periodu od 24. do 28. oktobra svakodnevno.

Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja tradicionalno posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala.

Medijski pokrovitelj Festivala je Elta televizija iz Banjaluke.

GERILA.info

Comment here