DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Tužilaštvo traži strožiju kaznu Čoliću za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je dužu zatvorsku kaznu za Marka Čolića (33) iz Banjaluke od one na koju ga je osudio Okružni sud koji mu je u julu prošle godine izrekao četiri godine robije za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, novinara televizije BN i portala Gerila.

Nezavisne novine prenose da je Branko Mitrović, republički tužilac, ovaj zahtjev danas iznio u Vrhovnom sudu Republike Srpske, kojem su se, na prvostepenu presudu, žalili i Tužilaštvo i odbrana.

Tužilaštvo je zadovoljno u dijelu koji se odnosi na činjenično stanje iz presude i kvalifikaciju krivičnog djela, ali, kako je rekao Mitrović, Čolić je osuđen na kaznu koja je ispod posebnog minimuma.

“Predlažem da se preinači prvostepena presuda i optuženom izrekne duža kazna od one koja mu je izrečena u prvostepenom postupku”, naveo je Mitrović.

Sa druge strane, Čolićev advokat Gordan Jovišević smatra da nije dokazana krivica njegovog branjenika.

“Molim Sud da presudu Okružnog suda preinačli tako da se Čolić oslobodi od optužbi ili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje”, naveo je Jovišević.

On je, pritom, predložio i da, ako drugostepeni sud ukine prvostepenu presudu, istovremeno donese i odluku kojom Čoliću ukidu kaznu izdržavanja zatvora.

“Čolić je morao da ode na prijevremeno izdržavanje kazne jer više nije mogao da bude u pritvoru”, naveo je Jovišević, dok je Čolić samo kratko izjavio da se slaže sa svim što je njegov branilac rekao.

Jovišević je imao zamjerku i na to što je u Sudskom vijeću, tokom prvostepenog postupka, član bila sudija Olga Pantić, koja je ranije odlučivala o pritvoru za Čolića, što, kako je rekao advokat, predstavlja bitnu povredbu odredaba Zakona o krivičnom postupku.

Čoliću je, inače, prvostepenu presudu izreklo Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem. Vrijeme koje je Čolić proveo u pritvoru, a u kojem je od početka septembra 2018, uračunato mu je u kaznu.

Comment here