DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Transparency International BiH: Zloupotreba kampanje „Prevencija moždanog udara“ za promociju kandidata SNSD

U okviru kampanje „Prevencija moždanog udara“ u RS,  koja se finansira javnim sredstvima, vrši se lična promocija direktora UKC RS Vlade Đajića, koji je i kandidat SNSD-a za narodnog poslanika u NSRS, i omogućava nedozvoljeni uticaj na birače.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) upozorava da je sa početkom izborne kampanje ponovo primijećena nedopustiva praksa političkih stranaka da svoju promociju i promociju svojih kandidata indirektno finansiraju sredstvima javnih institucija, ustanova i preduzeća.

S tim u vezi, TI BIH je obavijestio Centralnu izbornu komisiju BIH da se u okviru kampanje „Prevencija moždanog udara“ u Republici Srpskoj, koja se finansira javnim sredstvima, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić, koji je i kandidat SNSD-a za narodnog poslanika u NSRS, pojavljuje na brojnim bilbordima i plakatima gdje se penzionerima nudi besplatan pregled. Na taj način vrši se lična promocija ovog kandidata o trošku svih građana, a s obzirom na to da se kroz ovaj projekat nudi besplatan pregled penzionerima, ostavlja se prostor i za nedozvoljeni uticaj na birače. Zakonom o finansiranju političkih stranaka nije dozvoljeno finansiranje stranaka od strane javnih institucija i preduzeća, te posredstvom trećih lica, dok Izborni zakon jasno zabranjuje obećavanje novčane nagrade ili druge koristi s ciljem dobijanja podrške birača.

TI BiH podsjeća da javna sredstva i institucije nisu svojina političkih stranaka, te niko nema pravo da zloupotrebom javnih resursa vrši izbornu promociju. Zbog toga je upućen zahtjev i Univerzitetskom kliničkom centru RS da dostavi podatke o ukupnim troškovima kampanje „Prevencije moždanog udara“ u kojoj je učestvovao prethodnih godina, kao i kampanje „Svi pod jedan krov“ koja se takođe odvija paralelno sa izbornom kampanjom.

Ovim putem TI BIH poziva i nadležne institucije da konačno odreaguju, zakonski regulišu i sankcionišu sve učestaliju praksu stranaka na vlasti da koriste javne institucije i javna preduzeća za finansiraje stranačke promocije.

Inače, TI BIH je sa zvaničnim početkom izborne kampanje počeo monitoring izborne kamapnje kroz koji će biti praćeno oglašavanje deset političkih partija u medijima. U okviru ovih aktivnosti TI BiH će, osim plaćenog medijskog oglašavanja, pratiti i predizborne skupove kao i aktivnosti funkcionera kako bi se zabilježile eventualne zloupotrebe javnih funkcija i institucija u svrhu predizborne promociije.

Comments (1)

  1. Istovremeno dr.Djajic privatno radi u ordinaciji dr.Arar gdje obavlja navedeni pregled.
    Za navedeni dijagnosticki pregled u U KC se mora doći u KC 01.10.2018.da bi se dobio termin u decembru 2018.godine.

Comment here