DRUŠTVONASLOVNA

TI BiH podnio krivične prijave protiv više policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe sile

Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe sile i postojanja osnova sumnje da su pri tome izvršili više krivičnih djela.

Na snimku koje TI BiH dostavlja uz krivičnu prijavu vidi se da su policijski službenici 25. decembra 2018. primijenili fizičku silu, između ostalog, i prema građaninu koji je oboren na betonsku podlogu, te da mu u tom trenutku prilazi drugi policijski službenik u redovnoj uniformi i nastavlja ga udarati. Istovremeno, uz krivičnu prijavu su priloženi i drugi uznemirujući snimci koji dokumentuju policijsku brutalnost prema građanima koji su se okupili na trgu u znak podrške porodici Dragičević. Pored toga, privedeni aktivisti, novinari i opozicioni političari javno su objavili da su bili maltretirani i ponižavani u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, što je takođe istaknuto u prijavi.

TI BiH je predložio da se pri istrazi koriste i nadzorne kamere sa Trga Krajine, kao i da se ispitaju aktivisti i novinari koji su javno svjedočili o policijskoj brutalnosti. U prijavi je opisano na koji su sve način pripadnici MUP RS prekršili zakonske propise dok su primjenjivali silu prema okupljenim građanima, posebno se pozivajući na Pravilnik o upotrebi sile MUP RS koji zabranjuje korištenje fizičke snage i palice prema djeci i starijim licima, kao i prema građanima koji pružaju pasivni otpor.

TI BiH podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, na konferenciji za medije održanoj 26. decembra, bez utvrđivanja činjenica, izjavio da nije bilo upotrebe prekomjerne sile, te postavio novinarima pitanje „Da li se neko od tih građana žalio i donio medicinski nalaz da je povrijeđen?“. Napominjemo da se za krivična djela za koja se ovdje terete policijski službenici ne zahtijeva da oštećeni imaju nanesene tjelesne povrede. Bez obzira na to da li su oštećeni građani podnijeli zvanične prijave i dokumentaciju, odgovornost policijskih službenika mora biti utvrđena i po službenoj dužnosti, posebno u situaciji kada građani imaju strah od dalje represije i posljedica.

Inače, danas su iz pritvora pušteni Brane Milošević (59) i Rade Šljivić (41), koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Osumnjičena lica su 25. decembra u 11.45 časova u banjalučkom parku “Petar Kočić” počinili navedena krivična djela na štetu policijskih službenika čiji su inicijali J.M. i P.S, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Brane Milošević je rekao da su ga maltretirali u kancelariji, a kasnije i u pritvorskoj jedinici.

“Da su radili ovako kada je David nestao on bi sigurno bio živ”, rekao je Milošević i rekao da nije priznao da je udario policajca i izbjegavao je odgovor na to pitanje.

“Ja sam branio dječaka”, rekao je Milošević na pitanje da li je udario policajca.

Comment here