DRUŠTVONASLOVNA

The Economist: Neočekivani digitalni bum u Srbiji

Britanski časopis The Economist u posljednjem broju donosi priču o digitalnoj revoluciji i tehnološkom bumu u Srbiji. Digitalna tehnologija je trenutno najbrže rastuća srpska industrija, a sledeća je možda proizvodnja litijuma zato što Srbija leži na jednoj od najvećih rezervi litijuma u Evropi.

U tekstu se ističe da tehnološki sektor čini najmanje 6% srpskog BDP-a. Zapošljava oko 45.000 ljudi. Strane firme su u proteklih šest godina uložile više od 500 miliona dolara u srpske startap kompanije, kaže Zoja Kukić iz Inicijative “Digitalna Srbija”. Očekuje se da će prošlogodišnji izvoz dostići 1,4 milijarde evra, što je porast od 55% u odnosu na 2017. godinu. Stvarne cifre bi mogle biti mnogo veće, kaže Nebojša Đurđević, direktor Inicijative “Digitalna Srbija”.

Tehnološki sektor je jedan od rijetkih sektora koji privlači kvalifikovanu radnu snagu da se vrati u Srbiju. Mnogi čelni ljudi industrije, poput Dragana Tomića koji vodi Majkrosoftov razvojni centar u Beogradu, Srbi su iz dijaspore koji su se vratili sa vještinama, kontaktima i kapitalom. Nebojša Đurđević je diplomirao elektroniku 1990. godine. Iz njegove generacije koja je brojala oko 70 ljudi, u Srbiji je ostalo oko 40 njegovih kolega. Deset ih se do sada vratilo u Srbiju.

U tekstu se ističe da, dok je jedan dio srpske vlasti još uvijek zaglavljen u ratnim devedesetim, drugi dio je uložio je 79 miliona dolara u digitalnu infrastrukturu, reformišući regulatorni okvir i stvarajući porezne olakšice za ulaganje. U osnovnim školama sada se uči kodiranje. Obrazovni sistem u Srbiji proizvodi 5.000 diplomaca godišnje koji su spremni za tehnološke poslove.

Razvoj blokčejna i video igara predstavlja veliki dio digitalne ekonomije Srbije. Top Eleven, fudbalska video igra koju je proizvela Nordeus, najpoznatija srpska tehnološka kompanija, ima 219 miliona registrovanih korisnika. Međutim, finansijska tehnologija, biotehnologija i vještačka inteligencija sve su važnije, iako još uvijek teško privlače investitore u Srbiju.

Naposljetku, u tekstu se ističe da, iako je digitalna tehnologija trenutno najbrže rastuća industrija u  Srbiji, eksploatacija litijuma može biti sljedeća velika industrija. Kompanija Rio Tinto uložila je 200 miliona dolara za istraživanje lokacije u blizini Loznice. Marni Finlejson, generalna direktorka za Srbiju, kaže da, ako bi se ruda preradila na licu mjesta, Srbija bi bila najveći evropski snabdjecvač litijuma. Za razliku od mnogih drugih rudnika litijuma, ovaj bi bio blizu lokacija koje trebaju ovu rudu, ističe se u tekstu, uz podsjećanje da je kompanija Fiat drugi najveći izvoznik Srbije. Marni Finlejson navodi da Rio Tinto do 2035. godine očekuje da će 50% automobila biti na električni pogon. Ako uprava kompanije Rio Tinto da odobrenje, proizvodnja bi započela 2025. godine. Uz sve prateće industrije, Finlejson procjenjuje da bi to moglo povećati BDP Srbije za nekoliko procentnih poena.

2020-02-29 The Economist

Comment here