DRUŠTVONASLOVNA

Tendenciozni naslovi novinske agencije Srna s ciljem produbljivanja etničkog jaza u BiH

U složenoj društveno-političko-etničko-nacionalnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, koja je prije svega vještački stvorena, pojedini mediji uopšte ne doprinose smirivanju situacije, nego tendencioznim pristupom dodatno “potpaljuju vatru”.

Posljednji primjer je vijest novinske agencije Srna u kojoj se naglašava da je Srbinu povratniku u Zenicu više puta sa računa u Rajfajzen banci skidan novac sa jednog bankomata u zeničkom naselju Crkvice.

U tekstu se navodi da je ovaj čovjek prije nekoliko mjeseci to prijavio i banci i policiji, a slučaj još nije riješen. U izjavi za Srnu kaže da ne zna tačan iznos novca jer je više puta sa tri kartice koje ima skidan novac u različitim iznosima, a nekad mu je novac u toku dana bio i vraćan na račun.

U nastavku teksta opet se naglašava da ovaj “srpski povratnik” navodi da je to primijetio proljetos kada je došao u banku a službenica mu je rekla da je dan prije podigao 100 KM, koje on, kaže, nije podizao.  Navodi se da je slučaj prijavio i banci i policiji koji kažu da rade na rješavanju slučaja.

Iako u izjavi za Srnu ovaj penzioner podizanje novca sa bankomata uopšte ne dovodi u vezu sa svojim etničkim porijeklom, takođe iako se u izjavi iz banke i policije uopšte ne spominje etničko porijeklo oštećenog, Srni to nije smetalo da naglasi da je riječ o Srbinu povratniku u Federaciju BiH. Još je pogubnije što je Srna ovu vijest stavila u rubriku “Ekonomija” ubacujući “upljuvak etničke mržnje” i u ovu oblast.

Uopšte se ne pretpostavlja da je riječ o “običnom” kriminalu, da je ovom čovjeku neko od ukućana, članova porodice ili neko drugi ko ima pristup njegovim karticama i šiframa podigao novac sa bankomata. Ne pretpostavlja se da je riječ o tehničkom propustu ili sistemskoj grešci. Ne pretpostavlja se da je riječ o manipulacijama banke ili kriminalnim radnjama nekoga od službenika banke. Ne. Odmah se “udara u glavu” i u samom naslovu (SRBINU PENZIONERU SKIDAN NOVAC SA BANKOVNOG RAČUNA) naglašava da je Srbinu povratniku u Federaciju BiH otuđen novac, na osnovu čega se može prejudicirati da je ovaj čovjek oštećen samo zato što je Srbin. Naravno, ovaj zaključak se može izvući ako se vijest uopšte ne pročita, odnosno ako se fokus stavi samo na naslov.

Naslovi su, inače, najvažniji podsticaj za čitaoce i djeluju snažnije nego tekstovi, kako ističu Rus-Mol i Zagorac Keršer. Međutim, pored pružanja informacije i privlačenja pažnje mogu i izmanipulisati čitaoce, posebno one koji čitaju samo naslove. S tim u vezi, prejudicira se značaj informacije i stvara osjećaj straha kod čitaoca. Većina čitalaca ne čita sve, nego na osnovu naslova bira šta će čitati, kako ističe novinar Dušan Đurić, naglašavajući da je naslov najsažetija informacija i predstavlja poziv na čitanje.

Ovakve vijesti, konkretnije naslovi, mogu predstavljati veliki problem posebno za ljude koji čitaju samo naslove ne ulazeći dublje u srž problema i na taj način kreiraju iskrivljenu sliku događaja. Takvi pojedinci su onda skloni stvaranju jednostranog i isključivog pogleda na svijet koji za posljedicu može imati strah iz koga se rađa mržnja. Ostaje samo nada da većina čitalaca vijesti ne čita površno, da pored naslova pročita i ostatak teksta, kao i da se informiše iz drugih izvora stvarajući potpuniju i sveobuhvatniju sliku događaja.

 

Gerila.info

Comment here