DRUŠTVONASLOVNA

Svjetski mediji o napadu na novinara Vladimira Kovačevića

Napad na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića privukao je pažnju svjetskih medija.

Associated Press, između ostalih, prenosi da su novinari u BiH održali proteste zbog brutalnog napada na njihovog kolegu Vladimira Kovačevića.

U izvještaju se navodi da se u gradovima širom BiH okupilo na stotine novinara kako bi izraziuli solidarnost sa pretučenim kolegom. Učesnici skupova podrške su istakli da je problem definitivno eskalirao. Mnogi su izrazili bojazan šta će se desiti sledeće, posebno uzevši u obzir da se približavaju izbori. Naglašavaju da su iz tužilaštva potvrdili da je riječ o pokušaju ubistva. Vijest je prenio i Washington Post.

Reuters je takođe izvjestio o napadu na Vladimira Kovačevića. Navode da je brutalno pretučen kada se vraćao kući nakon posla. Inače, ističu da je Kovačević izvještavao o protestima „Pravda za Davida“. Navode izjavu predsjednika RS Milorada Dodika u kojoj on osuđuje napad.

Naposlijetku, prenose i stav Udruženja BH novinari u kome se ističe da napad predstavlja pritisak na nezavisne medije optužujući Milorada Dodika za targetiranje novinara kao neprijatelja i špijuna.

Comment here