DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske

FOTO: Gerila.info.

U Banjaluci je održan svečani defile povodom Dana Republike Srpske. Svečanom defileu prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić.

FOTO: Gerila.info.

Defileu su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, ministri u vladama Srpske i Srbije i u Savjetu ministara.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je poručila na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske da je “mnogo teških vremena iza nas, mnogo izazova, ali idržali smo sve udare”.

Ovo je dan našeg zajedništva. Ovo je dan kada slavimo slobodu, dan kada se sa ljubavlju sjećamo onih koji su dali svoj život, da bi mi uživali u slobodi.

FOTO: Gerila.info.

Željka Cvijanović je istakla da su sve želje za budućnost Republike Srpske satkane u sloganu “Za sva vremena”.

Predviđali su da ćemo nestati, biti izbrisani, da nećemo izdržati bitku, ali izdržali smo sve. Živimo, radimo, uz našu Republiku Srpsku.

Okupljenima se obratio i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju Dodik je rekao: “Ovo je naš dan, Dan Republike Srpske, koji proslavljamo 28. put”.

Ovo je dan koji smo odabrali u miru, da kao izraz trajnog zahtjeva naroda stvorimo svoju državu. Srbi na ovom prostoru znaju da nema slobode za srpski narod bez svoje države.

FOTO: Gerila.info.

Dodao je da Srbi danas imaju dvije države te da žive Republiku Srpsku kao svoju državu.

Srbi se nikad nisu borili za svoju slobodu, uvijek smo je darivali i za druge. Na kraju prošlog vijeka drugi su smatrali da treba da žive mimo nas. U RS-u danas Hrvati i Bošnjaci upražnjavaju svoja prava, a nama osporavaju da obilježavamo naš dan. Ovo je naš dan, naša proslava i naša Republika Srpska.

Svečani defile činio je Zastavni vod, 12 ešalona jedinica i šest motorizovanih ešalona MUP-a Srpske. Na čelu ešalona jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a bio je rukovodilac defilea Goran Amidžić, koji je načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja. U ešalonima su bili i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Posebnih snaga Policije, te kadeti Policijske akademije.

FOTO: Gerila.info.
FOTO: Gerila.info.
FOTO: Gerila.info.
FOTO: Gerila.info.

Civilni sektor činila su 34 ešalona, od čega je jedan motorizovan. U ovim ešalonima su bili predstavnici studenata, boraca, ratnih invalida, veterana, nacionalnih manjina, sportisti, vatrogasci.

FOTO: Gerila.info.
FOTO: Gerila.info.
FOTO: Gerila.info.

Istovremeno, iz Federacije BiH mogle su se čuti oštre kritike povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je proslava Dana RS neustavan čin i krivično djelo.

To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti sa ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao.

Iz Naše stranke traže procesuiranje odgovornih za kršenje Ustava BiH. Ističu da 9. januar ne može biti Dan Republike Srpske jer je neustavan. Naglašavaju da je tako odlučio Ustavni sud BiH, i podsjećaju da se ne smije zaboraviti da je istog mišljenja i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija.

Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje.

Vlasti u RS-u imale su dovoljno vremena da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma. Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. januara kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužilaštvo BiH te visoki predstavnik.

Dio odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH jer 9. januar ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom. Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. januara ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH kratko su poručili da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS neustavno.

Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara 1992, kao dana proglašenja Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, sa Ustavom BiH i utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. Želimo podvući naš ranije izrečeni stav da OHR nije protiv toga da RS ima svoj dan, ali da se to mora urediti u skladu sa ustavnim okvirom BiH.

Comment here