DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Šumsko gazdinstvo Oštrelj-Drinić kriza ili politički udar?

Grupa zabrinutih radnika, kako su se potpisali ispod pisma koje su nam dostavili, Šumskog gazdinstva Oštrelj-Drinić tvrdi da se radnjama koje nisu u skladu sa Zakonom o šumama mjesecima šteti pomenutom šumskom gazdinstvu. Tvrde da se nekoliko mjeseci na zemlji i u stovarištima nalazi ogromna količina sortimenata koji se ne prodaju i koji propadaju.

“Četinarski sortimenti nisu okorani iako velika količina leži u šumi još od novembra i decembra prošle godine a pravilnik nalaže koranje drvnih sortimenata nakon dvadeset jednog dana lagerovanja na stovarištu ili u šumi. Direktorica i šef komercijale prodaju novu robu a stara je prepuštena napadu drvenara i djelovanju ostalih štetnih faktora”– tvrdi grupa radnika.

Dragana Vukčević, direktorica Šumskog gazdinstva Oštrelj-Drinić kratko je rekla da ne može komentarisati anonimne tvrdnje nekih od radnika niti davati bilo kakve izjave dok se ne konsultuje sa generalnim direktorom Šuma Srpske jer u gazdinstvu nemaju ovlaštenja da samostalno istupaju u medijima a da bi reakciju na navode dijela radnika mogla imati nakon toga.

Grupa nezadovoljnih radnika je pismo u kojem upozoravaju na, kako tvrde, nezakonitosti u radu šumskog gazdinstva poslala i upravi Šuma Srpske, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Republičkoj inspekciji, Vladi ali i liderima stranaka koji čine vlast u Republici Srpskoj. Za Gerila info su potvrdili da nisu dobili ni jedan odgovor.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su potvrdili da su dobili pismo nezadovoljne grupe radnika.

“Resor šumarstva i lovstva je proslijedio predstavku upravi JPŠ “Šume RS” na nadležno postupanje, a to podrazumijeva da predstavnici interne kontrole koja je u sastavu uprave izvrše terenski uvid i kontrolu u ŠG “Drinić”. Nakon izvršene kontrole uprava preduzeća ima obavezu da o tome informiše ovo ministarstvo.”-piše u odgovoru ovog ministarstva.

Gerila info, saznaje u međuvremenu, da je u šumskom gazdinstvu već izvršena jedna interna kontrola, da je izvještaj o kontroli sastavljen sredinom juna a da kontrola nije pokazala naročite nepravilnosti. Tvrde da se radi o udaru DEMOS-a na direktoricu gazdinstva koja je kadar DNS-a.

Iz izvora bliskih šumskom gazdinstvu Gerila saznaje da drvni sortimenti leže jer kupci sa kojima gazdinstvo ima potpisane ugovore u posljednjih nekoliko mjeseci odbijaju da preuzmu robu pravdajući se situacijom sa pandemijom virusa korona. Naši izvori iz Drinića uvjeravaju kako je čitava priča politički iskonstruisana a da se zapravo radi o sukobu unutar vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske.

“DEMOS Nedeljka Čubrilovića udara na kadrove DNS-a koji nisu htjeli da napuste tu stranku kada je došlo da rascjepa a sve se odigrava pred lokalne izbore jer su pojedinci u DEMOSU ovdje u lokalu obećali da će kompletan odbor DNS-a preći u DEMOS što se nije desilo ni približno.”- tvrde za Gerilu pojedinci bliski upravi šumskog gazdinstva Oštrelj-Drinić. Oni pitaju kako niko nije reagovao na ranija slična anonimna pisma. Tvrde i da ovo gazdinstvo redovno izmiruje obaveze za više od 200 radnika a da je prva polovina godine završena u plusu.

GERILA info

 

Comment here