DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Spremno 15 miliona za nabavku zaštitne opreme

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Krizni štab kojim predsjedava predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković donio je odluku o nabavci zaštitne opreme koja bi bila dovoljna za narednih šest, sedam mjeseci. Za te potrebe biće obezbijeđeno 15 miliona maraka, okvirno, a neće se nabavljati odjednom već sukcesivno.

Radovan Višković
Radovan Višković, foto Gerila

“Nabavljaćemo sukcesivno kako bi u svakom momentu imali zalihe za 2,3 mjeseca”, rekao je Radovan Višković.

Republika Srpska ne smije doći u situaciju da ostane bez zaštitne opreme ili da je kupuje po većoj cijeni, kaže Višković. On uvjerava kako će postupak nabavke biti urađen transparentno.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić tvrdi da su dosadašnje nabavke, od marta kada je počela situacija sa virusom korona, urađene po zakonu.

Fond zdravstvenog osiguranja je od sredine marta do sredine maja izvršio nekoliko milionskih nabavki medicinske opreme i zaštitnih maski. Ukupno dvadeset ugovora je sklopljeno u tom periodu u vrijednosti od 54 miliona maraka.

Dejan Kusturić, foto Gerila

Nabavke su provedene bez raspisivanja otvorenog postupka nabavke pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja što je pravdano hitnošću. Vlada je odlukom iz marta omogućila nabavku na ovaj, najmanje popularan način.

U opoziciji su upozoravali da su na ovaj način favorizovane firme koje su u vlasništvu ljudi koji su u SNSD-u ili su bliski ljudima iz vrha SNSD-a.

FZO je tako sarađivao sa “EKO Piramidama” koje se dovode u vezu sa Vicom Zeljkovićem, nećakom Milorada Dodika. Zeljković je demantovao da ima bilo kakve veze sa tom firmom na čijem čelu je, zvanično, Dejan Lukendić. Fond je početkom pandemije sarađivao sa firmom Medicom iz Bijeljine čiji je direktor Ljubomir Perić a koji se pominje kao blizak prijatelj nekadašnjeg ministra zdravlja Republike Srpske Ranka Škrbića.

Fond je sarađivao i sa firmom Medietik iz Banjaluke čiji je jedan od vlasnika Željko Babić, brat Vladislava Babića koji se takođe dovodi u blisku vezu sa Škrbićem. Vladislav Babić je u maju odbio da razgovara sa novinarom Gerile.

Proizvodnja maski, foto Gerila

Gerila info je krajem jula u tekstu “Ko to sprema nove makse” objavila kako se u Banjaluci uveliko prave zaštitne maske u prostorima koji nisu adekvatno, po zakonu obilježeni. Nakon našeg pisanja na zidu iza kojeg se proizvode maske postavljeno je ime firme.

Proizvodnja maski, foto Gerila

U Fondu zdravstvenog osiguranja tada nisu odgovorili da li je u planu nova nabavka zaštitnih maski.

GERILA info

 

Comment here