DRUŠTVONASLOVNA

Špijunska afera SOA: “Svi smo mi špijuni, samo je pitanje ko za koga radi”

FOTO: nezavisne.com

Nakon što je Žurnal otkrio da su hrvatski obavještajci vrbovali bh. građane kako bi prebacivali oružje u selefijske mesdžide, sa tim povezali i direktora SOA-e Davora Franića, novinari POP TV-a iz Slovenije počeli su svoje istraživanje. Region je obišao snimak na kojem Ivan Tolj, predstavnik austrijske Styrije i vlasnik hrvatskih medija Večernjeg lista i portala 24sata.hr, traži od jednog medijskog radnika da utiče kako se na POP TV-u ne bi pojavio prilog o aktivnostima SOA-e, navodi se u tekstu na portalu Žurnal.

POP TV pokušava da otvori jednu staru priču u vezi naše obavještajne službe. Zamolili su me da vas pozovem i da pomognem u rješavanju ovog problema… Neki novinar je objavio priču na bosanskom portalu Žurnal i pokušava povezati tu priču da se objavi na TV-u. Vlada pita možete li zaustaviti ovo, bilo bi korisno.

Priča nije zaustavljena, a snimak razgovora objavljen je na POP TV. Kolege iz Ljubljane nastavile su objavljivati detalje o umiješanosti hrvatskih obavještajaca u aferu arbitraža, a kao glavni akter, kako su novinari Žurnala već otkrili, označen je Davor Franić.

U pitanju je službenik SOA-e koji je bio uključen i u špijunske akcije koje je ta obavještajna agencija provodila u BiH (vrbovanje bh. državljana) a prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Franić je do 2013. godine bio raspoređen i na obavještajnim poslovima u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu. Tada je imao kontakte sa najmanje dvojicom aktualnih federalnih zastupnika, od kojih je jedan član SDA, dok je drugi član SDP-a BiH.

Reakcije slovenske vlasti

Afera je izazvala reakciju slovenskih vlasti. Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji.  Ranije je izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje i navodi da je SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik. Slovenska ambasadorica u Zagrebu Smiljana Knez pozvana je na konsultacije u Ljubljanu a hrvatski ambasador Boris Grgić je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Novinar POP TV-a Jure Tepina koji istražuje ovu priču kaže za Žurnal kako trenutno prate stanje u vezi sa dešavanjima na političkoj sceni između Hrvatske i Slovenije. Priču istražuju i dalje, a on ističe tri važne poente koje se mogu izvući:

Prvo je – koji je motiv Hrvatske obavještajne službe? Zašto bi se oni toliko trudili da utišaju i sakriju jednu priču za koju tvrde da ne postoji? Drugo je pitanje na koje smo već znali odgovor – a to je da se novinari i njihovi izvori prisluškuju. I treće, znači smo već da novinare prisluškuju, ali nismo znali da to rade tako bahato. Njima se to ne čini ništa posebno, to nije njihov način rada, da preko nekoga ko ima mnogo uticaja u obavještajnim službama i politici, u vrhu hrvatske politike, da oni to rade na takav način da im se to čini potpuno normalnim. Sada smo ih uhvatili sa rukom u marmeladi i radimo i dalje na tome.

Teško je sada negirati da se prisluškivanje desilo, kaže Tepina

Mi radimo i dalje na ovoj priči i mislim da će mnogo teško oni sada da negiraju da se to prisluškivanje u arbitraži desilo od strane SOA-e jer se isti ljudi za koje smo već znali da rade prisluškivanje u Sloveniji sada pojavljuju u prisluškivanju u aferi u BiH. To njihovo negiranje nema neke velike osnove i niko to više ne smatra ozbiljnim. Dokazi su jaki, mi smo ih objavili. I slovenska vlast je reagirala odlučno, zvali su i hrvatskog veleposlanika u Hrvatskoj na sastanak, slovensku ambasadoricu u Hrvatskoj. Za danas je sazvana sjednica slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost a sutra će se o tome razgovarati u parlamentu. U Sloveniji prilično ozbiljno shvataju te pritiske na novinare tako da je i reakcija prilično ozbiljna.

Kako je Žurnal ranije pisao, Franić je posljednjih dana bio glavni SOA-in čovjek da se u medijima u Hrvatskoj zataškaju afere hrvatske obavještajne službe, pa je, tako, sa portala Nova TV u Zagrebu misteriozno nestao tekst koji se odnosio na umiješanost SOA-e u afere u Sloveniji i BiH.

Upravo je Franić bio čovjek koji je saznao da slovenački mediji pripremaju priču o SOA-i, te je otome obavijestio čelnike hrvatske Vlade koji su za lobiranje i pokušaj zaustavljanja priloga angažirali Ivana Tolja.

Prema pisanju hrvatskih medija, pater Tolj „vedri i oblači“ medijskim nebom Hrvatske. Siva je eminencija Večernjeg lista, te nekoliko portala u Republici Hrvatskoj. Novinari iz te zemlje ga vezuju i sa Milanom Bandićem, te hercegovačkom grupacijom koja upravlja dijelom HDZ-a Hrvatske iza kojeg stoji Milijan Vaso Brkić.

 

Oglasila se SOA o špijunskoj aferi, Slovenija zove hrvatskog ambasadora na razgovor

Nezavisne novine navode da su se nakon objava portala “24ur.com” oglasile i hrvatska Vlada i SOA, koje su odbacile sve navode slovenačkog portala.

“Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske Vlade na slovenske medije”, rekli su iz Vlade Hrvatske za “Dnevnik.hr”.

Iz SOA-e su saopštili da su objave “24ur.com” netačne i da predstavljaju nastavak “medijske kampanje u BiH”.

“Objave 24ur su netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i RH lažnim optužbama o novačenju salafista za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e”, rekli su iz Agencije za “Media Servis”.

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenačkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog djelovanja hrvatske SOA u Sloveniji.

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo inostranih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenačkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, što je Šarec uvažio, prenijela je Hina.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa “špijunskom aferom” na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu povučena slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer “zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izvještavanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe”, te da je riječ o “ozbiljnim navodima” koji zahtijevaju “odgovarajuća pojašnjenja”. Takvi su pritisci na medije “nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije”, navode u kabinetu Šareca.

Pomenuta televizijska stanica je u ponedjeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik za Hrvatsku, pokušao da spriječi objavljivanje njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna, prenose Nezavisne novine.

 

IZVOR: Žurnal, Nezavisne novine

Comment here