DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Sjeća li se iko Robnih rezervi RS? Ministar trgovine RS: Nema mjesta panici, zalihe i proizvodnja su sasvim dovoljni.

“Interventne nabavke i odjeljenje koje postoji u potpunosti može da odgovori ovakvim zahtjevima i u ovakvoj situaciji mislim da u potpunosti mogu da odgovore zahtjevima i ovim situacijama koje se nalaze pred nama”

konferencija ministarstva trgovine i turizma RS

Ovo tvrdi ministar trgovine Republike Srpske Suzana Gašić nakon pitanja može li Republika Srpska izdržati eventualno dužu krizu a s obzirom na sudbinu uništenih robnih rezervi.

Robne rezerve Republike Srpske ne postoje zbog niza loših odluka vlasti Republike Srpske, Robnih Rezervi (koje su doduše bile primorane da po nalogu Vlade otpisuju potraživanja) ali i njihovog prethodnika Direkcije za robne rezerve koje su Robnim rezervama ostavile minus od 21 milion maraka.

Vlada Srpske na čijem čelu je tada bila Željka Cvijanović prvo je najavljivala reorganizaciju Robnih rezervi po ugledu na Srbiju da bi se od te ideje odustalo uz obrazloženje da su obaveze preduzeća prevelike a da se može i bez Robnih rezervi.

Do danas niko nije odgovarao za propast tog preduzeća kao ni za štetu načinjenu budžetu Republike Srpske ali ni za štetan ugovor po Robne rezerve koji je sačinjen sa privatnom firmom Farmland ali i produženja tog ugovora i pored negativnog revizorskog izvještaja. To se dešavalo u vrijeme mandata ministra Predraga Gluhakovića ali je Željka Cvijanović tadašnja premijerka izjavila kako Gluhaković nije odgovoran za stanje i konačnu propast Robnih rezervi.

Kako god, u ministarstvu trgovine i turizma uvjeravaju kako Republika Srpska ima dovoljne kapacitete da uz pomoć interventnih nabavki i domaće proizvodnje izdrži duži period u novonastaloj otežanoj situaciji i da nema mjesta nikakvoj panici.

Vlada je danas donijela i šest mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa na privredu Srpske. Privrednicima će biti omogućena odgoda plaćanja obaveza IRB-u od tri mjeseca, razgovaraće se sa bankama o odgodi plaćanja kredita za privredne subjekte a ići će se i u hitnu isplatu povrata poreza i doprinosa za povećanje plata kao i u odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna.

GERILA info

Ostavite komentar