DRUŠTVONASLOVNA

Sjajnom predstavom “Istina” otvoren festival “Zaplet” u Banjaluci (FOTO)

Izvođenjem predstave “Istina” u režiji Željka Stjepanovića, u Gradskom pozorištu “Jazavac” otvoren je 11. Međunarodni festival glumca “Zaplet”.  U ovoj komediji, rađenom po tekstu Florijana Zelera uloge tumače Ljubiša Savanović, Željko Stjepanović, Dragana Marić i Aleksandra Spasojević. Glumcem večeri, po glasovima publike proglašen je Ljubiša Savanović. Scenograf je Dragana Purković-Macan, kostimograf je Bojana Mutić, a prevod teksta je uradila Ivana Stjepanović.

Organizatori Festivala, Dragana Marić i Ljubiša Savanović, naglasili su značaj festival za pozorišni život u Banjaluci, te su obrazložili ovogodišnju selekciju koju su zajedno napravili. Predstave koje će publika imati priliku da vidi opisuju kao hrabre, promišljene, moderne I kao predstave koje se bave suštinskim temama: porodicom, socijalnim pitanjima, neprihvatanjem drugih i drugačijih te pitanjima tretmana mladih ljudi u našem društvu.

“Komad savremenog francuskog pisca Floriana Zelera “Istina” je priča o o dva bračna para koji su neiskreni jedni prema drugima te posljedicama koje trpe jer ne govore istinu. To je osjetio i Zeler, koji u sedam dramskih situacija razotkriva laž i mehanizme laganja da bi došao do Istine”, izjavio je režiser predstave, a ujedno i glumac, Željko Stjepanović.

Organizatori festivala su prilikom otvaranja naglasili koliko je projekat “Banjaluka 2024” kojim je Banjaluka aplicirala za Evropsku prstonicu kulture bitan za Banjaluku ali i cijelu regiju, i iako nije donio željenu titulu, ipak je pokrenuo mnogo pozitivnih promjena u kulturi Banjaluke.

 

Prva takmičarska predstava “Pad” u režiji Kokana Mladenovića, Centra za kulturu Svilajnac, koja je u Srbiji izazvala veliku pažnju ali i svojevrsnu kontraverzu na programu je danas od 20 časova. Nakon predstave, u 22 časa biće održan razgovor sa glumcem Branislavom Trifunovićem.

 

GERILA.info

Comment here