NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

“Širom zatvorena” vrata za BiH na putu ka EU

Izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Strasbouru. FOTO: straitstimes.com.

Evropski parlament je velikom većinom glasova potvrdio da dužnost preuzima Evropska komisija u novom sastavu, predvođena Ursulom fon der Lajen, prvom ženom na toj poziciji, prenosi Nedeljnik.

Za postavljenje novog sastava Evropske komisije glasao je 461 poslanik EP, 157 je bilo protiv, dok je 89 bilo uzdržano.

Fon der Lajen je kao potpredsjednike izabrala one koji su bili označeni kao njeni najveći konkurenti za mjesto predsjednika – Fransa Timermansa i Marget Vestager – i tako stvorila širok konsenzus, iako je prema pisanju njemačkih medija Timermans iznio drugačije stavove, sa željom da se široka koalicija u Evropskom parlamentu “pocijepa”, kako navodi Nedeljnik.

Nova šefica Evropske komisije je na početku današnjeg zasjedanja, u okviru predstavljanja plana za narednih pet godina, govorila i o Zapadnom Balkanu, prenosi N1.

Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinet, istu istoriju, istu kulturu i dijelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena.

Novi komesar za proširenje biće Mađar Oliver Varhelji, koji je imenovan umjesto ranije predloženog Lasla Tročanjija, o čijem imenovanju je Gerila pisala. Varhelji je, inače, veliki pristalica proširenja EU na Zapadni Balkan.

Izlaganje Ursule fon der Lajen u Evropskom parlamentu. FOTO: tellerreport.com.

Međutim, trenutno stanje i raspoloženje u EU nas navodi na sumnju u poruke “dobre nade” Ursule fon der Lajen i želje Olivera Varheljija za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU. Bar što se Bosne i Hercegovine tiče. Magazin Nedeljnik u posljednjem broju donosi tekst u kome se ističe da je BiH van priče o ulasku u EU.

U tekstu se navodi da BiH ne zadovoljava elementarne uslove da postane članica EU – prije svega, zato što je pod međunarodnim nadzorom. BiH zavisi od serije događaja na koje ne može da utiče.

Iskusni diplomata za Nedeljnik otkriva da Bosna i Hercegovina neće ući u EU za našeg vijeka. “Ne zato što neko ima predrasude bilo koje vrste, već zato što je za BiH, pored svih ostalih problema, nepremostiva prepreka Dejtonski sporazum.”

Dejtonski sporazum neće moći da bude promijenjen u sledećih nekoliko decenija, a bez njegove promjene BiH ne može da postane članica EU.

Dakle, zvanične poruke su jedno, a realnost drugo. Poruke pune nade i obećanja blijede u sučeljavanju sa surovom realnošću koja kaže da Bosna i Hercegovina neće skoro u EU, bar ne u narednih par decenija, što je dovoljan razlog za urušavanje ionako urušene bh. demokratije koja “nije izašla ni iz pelena” a već je “bačena u prašinu”.

Comment here