DRUŠTVONASLOVNA

Sindikalci pozivaju vlast Republike Srpske da sankcioniše neodgovorne poslodavce

Konfederacija sindikata Republike Srpske uputila je otvoreno pismo predsjednici Vlade RS i predsjedniku RS u kome ih pozivaju da sankcionišu Željeznice RS i Optima grupu kao neodgovorne poslodavce. Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Na sastanku predstavnika Konfederacije sindikata RS i Vlade RS 05.09.2018. godine, između ostalog, dogovoreno je da se zaključivanje kolektivnih ugovora za zaposlene u Željeznicama RS i Naftnoj industriji RS završi do 15.09.2018. godine. Poslodavci (Željeznica i Optima grupe) jednostavno ne žele i neće dogovor sa sindikatom.

Odgovornost za reakciju radnika, koja će da uslijedi, jedanko snosi i Vlada Republike Srpske i Konfederacija sindikata, jer smo pokazali nemoć pred onima koji bi trebali da uvažavaju i legitimne predstavnike radnika i državne institucije Republike Srpske.

Ne smijemo dozvoliti da ignorisanje sindikata i resornog ministarstva od strane Dragana Savanovića, generalnog direktora ŽRS, u smislu nezakazivanja sastanka na kome bi bio zaključen KU i usvojen izvještaj Komisije o utvrđivanju reprezentativnosti (što je i ministar tražio dopisom od 06.09.2018. g.), izvede radnike na ulicu, jer ovaj put to ne bi bili samo zaposleni u ŽRS nego i svi radnici koji znaju da je više dosta takvog ponašanja jednog direktora koji u svom mandatu u ŽRS ima samo negativno poslovanje i akumuliranje gubitaka.

Kao odgovorni socijalni partner, okrenut ka iznalaženju rješenja, obavještavamo vas, da su zabrinjavajući stavovi A. J. Getingera, Direktora “Optima grupe” d.o.o. iznešeni na sastanku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva po pitanju našeg prijedloga da se postojeći Pravilnik o radu (koji su pisali Poslodavci) prevede u Kolektivni ugovor. Odbijajući ovakav, i više nego minimalan i korektan prijedlog, Direktor Optima grupe šalje jasnu poruku da ih ne zanima socjalni dijalog, da ih ne zanima definisanje prava radnika, jer bi to značilo da ne mogu da rade kako hoće i šta žele.

Cijeneći oprijedijeljenost Vlade RS ka poboljšanju statusa zaposlenih u RS, vjerujemo da ćete uložiti dodatne napore, da zajedno riješimo ova dva, lako rješiva pitanja i pokazati socijalno neodgovornim poslodavcima da je Republika Srpska mjesto gdje se poštuju zakoni i radnička prava.

Porazno je i to da u vremenu kada se država odriče dijela poreskih prihoda u korist zaposlenih da poslodavci to ne žele provesti u djelo kroz kolektivne ugovore, i na način kako je to definisano zakonom.

S druge strane, mi ćemo u istom cilju pozvati sve zaposlene na solidarnost kako bi svim dozvoljenim oblicima sindikalne borbe pomogli naše obespravljene kolege u ove dvije oblasti i s tim u vezi su već preduzete aktivnosti i nalaze se u završnoj fazi.

Pozivamo vas da sa pozicija nivoa vlasti koju predstavljate, uđete u rješavanje ovog problema i sankcionišete neodgovorne (imenovane) Poslodavce, jer smatramo da je u interesu svih državnih institucija i svih građana Republike Srpske da pokažemo opredijeljenost da radnici treba da imaju zagarantovana prava, da rade na svojim mjestima, da im ta prava garantuje i država kroz Zakone i kolektivne ugovore a ne da svoja prava traže na ulici.

S poštovanjem,

Predsjednik

Željko Tepavčević

Comment here