NASLOVNAPOLITIKA

SDS započeo obračun sa “mangupima” u svojim redovima: Obren Petrović izbačen iz SDS-a

Obren Petrović, dugogodišnji gradonačelnik Doboja i budući parlamentarac u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, izbačen je iz Srpske demokratske stranke.

Nakon što je Petrović juče otvoreno podržao lidera SNSD-a Milorada Dodika te naglasio da će on u PDPS BiH kao i dva poslanika iz Doboja u Narodnoj skupštini RS biti dio vladajuće većine okupljene oko najveće stranke u Republici Srpskoj, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica danas je isključio Obrena Petrovića iz SDS-a.

FOTO: sdsrs.com

S obzirom na stavove, iznesene u javnosti, a koji nisu u skladu sa zvaničnom politikom Srpske demokratske stranke, Obren Petrović više nije član SDS-a zbog čega je danas izbrisan iz članstva Srpske Demokratske Stranke.

Govedarica je pozvao odgovorne i poštene članove i simpatizere SDS-a u Doboju da se što prije organizuju i sačuvaju stranku od mešetara i trgovaca.

SDS u Doboju ne smije da izgubi na težini i treba da se vrati onoj politici i putu koji je vodio pokojni Branislav Garić. Zajedno ćemo prebroditi i ove teške dane tako što nećemo dozvoliti da nas neodgovorni pojedinci jeftino prodaju i izručuju onima koji hoće da SDS nestane.

Istakao je da će se organi stranke uskoro izjasniti o svim otvorenim pitanjima i da će SDS iz ovoga izaći zajedno, čvršći i jači, bez obzira na odlazak pojedinaca kojima očito i nije bilo mjesto u SDS-u.

SDS, baš kao i Republika Srpska, mora se očistiti od korumpiranih pojedinaca čiji je jedini interes da što više gomilaju lično bogastvo i to sve pod plaštom zaštite Republike Srpske i srpskog naroda.

U intervjuu za N1 Govedarica je rekao da je Obren Petrović lično izašao iz okvira stranačkog djelovanja, narušio ugled Srpskoj demokratskoj stranci, praktično postavio stvari da on lično može donositi odluke kakve on želi.

Glavni odbor i ja, svojevremeno smo dali povjerenje gospodinu Petroviću, ali ne da radi ove stvari već da zajedno promijenimo vlast na prošlim izborima, na onim politikama koje smo mi zastupali i koje su poznate javnosti. Očigledno je da se gospodin Petrović predomislio i da sada pod plaštom zaštite RS i interesa građana, treba da radi to što radi. To je nedopustivo, to je neprihvatljivo, način na koji se on ponaša.

U međuvremenu, član Glavnog odbora (GO) SDS-a Milovan Bjelica izjavio je danas Srni da kompletno rukovodstvo SDS-a treba da podnese ostavku zbog loših izbornih rezultata na proteklim opštim izborima.

FOTO: bl-portal.com

Bjelica je ocijenio da GO SDS-a treba da preuzme organizaciju provođenja unutarstranačkih izbora i da vodi aktivnosti iz svoje nadležnosti i one koje se tiču implementacije izbornih rezultata. On je ponovio da treba razgovarati sa svim političkim partijama o eventualnoj saradnji.

Bjelica je najavio da će ove svoje stavove predložiti na sjednici Regionalnog odbora SDS-a Sarajevsko-romanijske regije koja će biti održana danas.

Komentarišući poziv Milovana Bjelice da rukovodstvo SDS-a podnese ostavke, Vukota Govedarica je izjavio da on ima pravo na svoje mišljenje.

U SDS-u ima svako pravo da kaže ono što misli, ali nema niko pravo da radi ono što se kosi sa odlukama organa stranke, prije svega Glavnog odbora.

Da opozicija ne djeluje jedinstveno to se moglo vidjeti odmah nakon izbora kada su pojedinci iz SDS-a počeli otvoreno zastupati ideju o saradnji sa SNSD-om, kako na državnom tako i na entitetskom nivou. Toj ideji se protivilo rukovodstvo SDS-a nakon čega je došlo do sukoba i previranja u stranci.

FOTO: glas-regije.com

Visoki funkcioneri SDS-a, na čelu sa Obrenom Petrovićem, Milovanom Bjelicom i Mićom Mićićem,  nakon izbora su davali izjave o mogućnosti saradnje opozicionih i vladajućih partija u Republici Srpskoj. Isticali su da postoji značajna podrška u SDS-u da otpočnu razgovori i da se prihvati inicijativa aktuelnog predsjednika Republike Srpske i novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o stvaranju srpskog patriotskog bloka, te da treba raditi na postizanju jedinstva stranaka iz Republike Srpske na svim nivoioma – Republike Srpske, distrikta Brčko, nivoa BiH i lokalnih zajednica, kako je tada rečeno.

Takođe, Aleksandar Petković, odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka, izjavio je da je, ako rukovodstvo Srpske demokratske stranke prećutno ili na bilo koji način dozvoli koaliciju sa SNSD-om na lokalnom nivou u Bijeljini, Doboju, Tesliću, spreman da sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem razgovara o svakoj vrsti saradnje koja je u interesu građana Banjaluke.

Za saradnju sam u svakom obliku koja će donijeti dobrobit građanima, a ne pojedincima. A druga strana poruke je za one koji žele da učestvuju u ovome i kojima je prvenstveno cilj, govorim o političkim partijama koje žele da učestvuju u vlasti, odnosno, pojedince koje grade mogućnost svoja štićenja svoga interesa.

Na sjednici SDS-a u Banjaluci većina članova Predsjedništva Srpske demokratske stranke izjasnila se za formiranje koalicije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, a raspravljalo se i ostavci lidera stranke Vukote Govedarice.

FOTO: vijesti.ba

Veliku koaliciju sa SNSD-om je podržalo najmanje deset članova predsjedništva, jer vjeruju da je to iznad bilo kakvih ličnih i političkih ambicija i služilo bi zaštiti srpskih interesa na nivou Republike Srpske i BiH, a što je u duhu SDS koja se tako vraća na put državotvorne i izrazito patriotske stranke, kako su tada naveli “odmetnuti” kadrovi SDS-a.

Međutim, rukovodstvo SDS-a nije povjerovalo da su ideje i namjere pojedinaca iz vrha stranke “iznad bilo kakvih ličnih i političkih ambicija” nego da su pojedinci kao što su Bjelica, Mićić i Petrović upravo zbog ličnih interesa odlučili da se približe Miloradu Dodiku i SNSD-u.

Inače, Vukota Govedarica je u intervjuu za N1 u vezi sa razgovorima oko formiranja vlasti izjavio da je Glavni odbor SDS-a bio eksplicitan da je stranka otvorena za razgovor na bazi sopstvene političke platforme, što ne podrazumijeva da pojedinci treba da rade ono što im je drago.

Ja i dalje ostajem na stanovištu Glavnog odbora, a to je da smo na bazi sopstvene političke platforme spremni da razgovaramo i sa drugim političkim organizacijama u Republici Srpskoj.

Što se pregovora sa Miloradom Dodikom i SNSD-om tiče, Govedarica je rekao da ako Glavni odbor takve stvari zaključi, a imajući u vidu da se vrte u krug jer je Dodik bio jasan kada je rekao da ne može razgovarati sa SDS-om na bazi njegove političke platforme, onda će o svemu razgovarati kada dođe vrijeme prije svega na sjednici Glavnog odbora.

To je mjesto na kojem treba da se odlučuje, gdje ide Srpska demokratska stranka, a ne pojedinci.

Ostaje da se vidi kako će se SDS izboriti sa “nevjerstvom” u svojim redovima i kome će se još nakon Obrena Petrovića čelnici SDS-a “zahvaliti na saradnji”.

Comment here