NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

SDS u Prijedoru u zagrljaju sa Nešićem

Milan Tubin (SDS), Nenad Nešić i Marko Kubatlija (DNS), foto FB Milan Tubin

Prijedorski SDS i DNS objavili su da su dogovorili saradnju u tom gradu u namjeri da u prijedorskoj skupštini obezbijede većinu u odnosu na SNSD. To su potvrdili i Nenad Nešić i Milan Tubin poslanik SDS-a i predsjednik Gradskog odbora te stranke u Prijedoru. Te dvije stranke imale su kandidate za gradonačelnika tog grada ali su i DNS-ov Dragutin Rodić i SDS-ova Maja Stojić Dragojević izgubili od kandidata SNSD-a Dalibora Pavlovića. Najviše glasova za skupštinu grada osvojio je SNSD a SDS i DNS pokušavaju da obezbijede većinu u lokalnom parlamentu.

Nešić je za SDS postao prihvatljiv partner nakon što je pogoršao svoj odnos sa Miloradom Dodikom. Nenad Nešić je, nakon predizbornog sukoba sa Dodikom (novinar Slobodan Vasković objavio je da je razlog tog sukoba određivanje prioriteta prilikom predizbornog asfaltiranja), smijenjen sa pozicije direktora Puteva Republike Srpske. Nešić je rekao da je podnio ostavku na tu funkciju zbog zdravstvenih razloga. Inače DNS je uz Socijalističku partiju najdugovječniji partner Milorada Dodika i SNSD-a i vlast i na republičkom i na lokalnom nivou u Prijedoru.

Marko Pavić u danima smjene, foto Gerila

Nenad Nešić, inače, na mjestu predsjednika DNS-a zamijenio je Marka Pavića koji je nakon velikih pritisaka, takođe iz zdravstvenih razloga, napustio funkciju predsjednika DNS-a.

MUP Republike Srpske, prije nekoliko dana, podnio je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv Nenada Nešića zbog, kako se navodi, malverzacija i zloupotreba položaja u Putevima Republike Srpske. On se sumnjiči da je preduzeću Prijedorputevi svojim djelovanjem pribavio protivpravnu imovinsku korist od gotovo 17 miliona maraka. Zanimljivo, MUP prijavu nije podnosio dok je Nešić bio uz Dodika i pored pisanja brojnih medija o različitim zloupotrebama u Putevima Republike Srpske sa Nešićem na čelu.

Prijedor je, inače, sve do posljednjih izbora na kojima je pobijedio Dalibor Pavlović imao DNS-ovog gradonačelnika. Portal Info veza je prije nekoliko dana objavio jedan od primjera saradnje grada Prijedora ali i republičkih javnih ustanova i preduzeća sa firmama koje su u vlasništvu članova i funkcionera DNS-a.

DNS, kojeg su, lideri opozicije u Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina više puta optuživali da je sa SNSD-om jedan od glavnih krivaca za stanje u entitetu, godinama upravlja sa nekim od najvećih preduzeća i javnih ustanova. Situacija se donekle promijenila raspadom DNS-a na DNS i DEMOS koji je dobio svoj dio kolača.

GERILA info

 

 

 

Comment here