DRUŠTVONASLOVNA

SDS, PDP, DNS, SP i neki nezavisni kandidati povukli se iz izbornog procesa u Doboju

Iz izbornog procesa u Doboju povukli su se SDS, PDP, DNS i SP kao i neki nezavisni kandidati, saznaje BN TV.

Razlog ovakve odluke je taj što je njihovim posmatračima onemogućen pristup biračkim odborima zbog čega su danas organizovali mirni protest. Nakon toga odluku da se povuku iz izbornog procesa donijeli su i kandidati tih stranaka.

Takođe, saznaje BN TV, u štabovima ovih stranaka, uputili su prigvor CIK-u BiH za zahtjevom za ponavljanje izbora u Doboju kada se za to steknu uslovi.

Prigovor je proslijeđen i OHR-u i OEBS-u.

„U Doboju je u toku do sada nezabilježeno kršenje Izbornog zakona BiH, gdje se posmatračima PDP-a i drugih opozicionih partija i lista zabranjuje ulazak na biračka mjesta“, kaže šef Glavnog izbornog štaba Igor Crnadak.

Crnadak kaže da se vlast u Doboju ponaša kaubojski i kabadahijski i da nadležne institucije moraju hitno reagovati.

„Posmatračima PDP-a zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mjesta, čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran, jer je priprema biračkog mjesta i glasačkih listića obavljena bez nadzora opozicionih posmatrača“, dodaje Crnadak.

„Radi se o brutalnom narušavanju izbornog procesa u Doboju, koji je potpuno nezaštićen i više niko ne može tvrditi da se izbori u ovom gradu mogu dovršiti na pošten i vjerodostojan način. Najbolje rješenje je da CIК BiH zaustavi izborni proces u Doboju i poništi sve današnje aktivnosti, te zakaže održavanje izbora u Doboju u drugom terminu“, zaključuje Crnadak.

„U prvih dva i po sata od početka glasanja uočene su brojne nepravilnosti i evidentirana lica koja su pokušala izbornu krađu, upozorio je poslanik SDS Davor Šešić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Šešić je rekao da pravni timovi SDS već sada rade na pokretanju krivičnih prijava protiv počinioca izborne krađe koji su uhvaćeni na djelu, prenosi BN TV.

Upozorio je da se najveće nepravilnosti dešavaju u Doboju i Zvorniku gdje posmatračima SDS i drugih opozicionih stranka, kao i Socijalističke partije, nisu dozvolili da uđu na biračka mjesta, iako su oni imali uredno izdate legitimacije od strane gradskih izbornih komisija.

Šešić ističe da se već sad može reći da će u Doboju, kako god da prođu izbori, oni biti neregularni.

Кaže da je simptomatično i to što policijski službenici povodom kršenja Izbornog zakona ili ne reaguju, ili ih uopšte nema na biračkim mjestima.

Comment here