NASLOVNAPOLITIKA

RTRS u službi SNSD-a: Nastavak licemjerja i progona političkih protivnika

Radio Televizija Republike Srpske odavno je u službi samo jedne političke stranke u Republici Srpskoj – Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Posljednji primjer koji potvrđuje ovu tezu je vijest o cijeni fasade na sportskoj dvorani koja se gradi u prijedorskom naselju Urije.

Naime, vijest govori o tome da je cijena fasade od gotovo 900.000 maraka izazvala negodovanje među Prijedorčanima. Autor priloga navodi da, dok “autori” ove impozantne građevine tvrde da je cijena u skladu sa neophodnim kvalitetom, građani poručuju da je sve moglo biti dosta jeftinije.

U prilogu se navode izjave arhitekte i gradonačelnika Prijedora, koji navode razloge za visinu cijene fasade i odakle su prikupljena sredstva, ali i predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saše Bursaća koji kritikuje cijenu fasade i uopšte izgradnju velike dvorane umjesto nekoliko manjih.

Takođe, u tekstu se posebno naglašavaju određene riječi i termini i to na sarkastičan način (autori ove impozantne građevine; cijena sporne fasade; kada će biti završen impozantni objekat; ne preostaje ništa drugo nego da gledaju u za sada najpoznatiju fasadu) čime se dodatno omalovažava ovaj projekat i otvoreno istupa protiv jedne strane.

Ne ulazeći u tehničke aspekte kao ni u visinu cijene, daleko od toga da informacija o cijeni fasade ne treba da se predstavi javnosti. Štaviše, neophodno je da ovakvi i slični projekti budu što transparentniji. Takođe, svakako je neophodno da mediji propituju svrsishodnost izgradnje i eventualne nezakonite radnje.

Međutim, za oko nam zapada činjenica da se RTRS sada kritički odnosi prema ovom projektu, uopšte prema većini aktivnosti vlasti u Prijedoru, dok je prije samo godinu dana afirmativno izvještavao o svim dešavanjima u Prijedoru. Promjena diskursa se poklapa sa čuvenim slučajem “mangupa” i raskida između SNSD-a i DNS-a. Dok su bili “u ljubavi” RTRS je zastupao interese vlasti u Prijedoru poput lojalnog portparola. Čim je “pukla tikva” između Dodika i Pavića, RTRS oštricu okreće ka dojučerašnjim štićenicima.

Da ironija bude veća, RTRS propušta da navede da se dvorana počela praviti dok su se SNSD i DNS “držali za ruke”, ali tada im nije smetala cijena dvorane zato što je DNS odgovarao SNSD-u, samim tim i RTRS-u. Ali, čim je “ljubav izašla kroz prozor”, RTRS diže hajku na DNS i otvoreno zastupa interese SNSD-a u njihovoj borbi protiv dojučerašnjih “političkih ljubavnika”.

Daleko od toga da branimo DNS (uzevši u obzir da su “igrali u istom kolu” sa SNSD-om pitanje je koliko se razlikuju od njih), ali ne možemo a da ne primijetimo licemjerje, neprincipijelnost i pristrasnost Radio Televizije Republike Srpske i otvoreno služenje samo jednom “gospodaru” – SNSD-u.

 

Gerila.info

Comment here