NASLOVNAPOLITIKA

RTRS i BNTV o sastanku delegacija SNSD-a i DNS-a: “Jer ti i ja, dva smo sveta različita”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider DNS-a Marko Pavić na konferenciji za novinare nakon sastanka. FOTO: srna.rs.

Prosječni konzument vijesti u Republici Srpskoj, pri tome ako je neupućen u “dnevnopolitičko prebacivanje ping-pong loptice”, nakon izvještaja dvije vodeće TV stanice u RS, javnog servisa RTRS, i komercijalne TV BN, o sastanku koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a, mogao je steći utisak da se radi o dva različita događaja, u dvije različite zemlje, na dvije različite planete, u dvije različite galaksije. Tako bi se kratko mogla opisati “slika svijeta” ove dvije televizije.

Dok, s jedne strane, RTRS izvještava “u desetercu” o slozi i jedinstvu koalicije, uz sitne probleme koji su rješivi, na TV BN “tikva samo što nije pukla” uz Veliki prasak u najavi.

RTRS izvještaj o sastanku počinje konstatacijom lidera SNSD-a i DNS-a, Milorada Dodika i Marka Pavića da “najdugovječnija koalicija u Srpskoj, SNSD- DNS-SP, nastavlja da funkcioniše”, uz priznanje da problema ima, ali na nižim nivoima, najavljujući novi sastanak naredne sedmice.

 

Koalicija DNS i SNSD-a na nivou Srpske i BiH nije sporna, poručili su lideri dvije partije, nakon sastanka, čiji cilj je bio rješavanje problema, koji su opterećivali međusobne odnose. Danas je postignut važan korak u njihovom rješavanju. Predsjednik DNS-a Marko Pavić naglasio je da su SNSD i DNS na sastanku u Banjaluci zauzeli stav da treba jačati i produbljivati odnose dvije stranke.

S druge strane, TV BN ističe da “konkretan dogovor na relaciji DNS-SNSD za sada nije postignut, pa će se pregovori ova dva koaliciona partnera nastaviti i narednih dana”, naglašavajući da je prvi zaključak nakon sastanka da DNS neće popustiti tako lako i da će tražiti ono što su zaslužili izbornim rezultatom.

Citirajući Marka Pavića, koji je izjavio da su mnogo stvari jedni drugima rekli i mnogo prijedloga uputili kako da unaprijede život u Republici Srpskoj, da su se dogovorili da se to sistematizuje i da iduće nedjelje ponovo održe sastanak u istom sastavu kada će izaći sa jasnim zaključcima, i Milorada Dodika koji je rekao da koaliciona saradnja nije upitna i da ona treba da raščisti neke izazove koji su se nametnuli na različitim nivoima saradnje, TV BN ističe da “izazovi i problemi o kojima govore lideri DNS-a i SNSD-a, čini se da više smetaju DNS-u, koji je zbog proširenja koalicije izgubio niz funkcija na svim nivoima u Srpskoj”.

Ono što je simptomatično jesu različite izjave Dodika i Pavića koje su ove dvije televizije navodile u svojim prilozima. Dok su na RTRS-u primjetne poruke o čvrstini koalicije i nastavku saradnje, na TV BN dominiraju izjave o problemima i poteškoćama u koaliciji.

Tako npr. RTRS prenosi izjavu Marka Pavića koji je istakao da je sastanak rukovodstava DNS-a i SNSD-a protekao u duhu tolerancije i razumijevanja, te da je razgovor bio konstruktivan s ciljem da se demistifikuju i razriješe mnogi uslovno rečeno problemi koji su opterećivali odnos dvije stranke. Takođe, prenose Dodikovu izjavu koji je poručio da su imali kvalitetan i otvoren razgovor, navodeći da mora razočarati sve koji su očekivali da će na nekin način biti urušena pozicija Republike Srpske, naglasivši da su SNSD, DNS i SP bili u centru političkih snaga koje su u posljednjih 20 godina sprovodile sve politike jačanja Republike Srpske.

RTRS posebno naglašava da su i Dodik i Pavić poručili da je atmosfera na sastanku bila konstruktivna, i da je rečeno mnogo toga što će unaprijediti koaliciju.

S druge strane, TV BN navodi Pavićev odgovor na pitanje da li je ovim sastankom odmrznuto djelovanje DNS-a u koaliciji, kako je ranije saopšteno iz ove stranke: “Ali gdje ste vi pročitali to zaledio? Pa hajde nađite u izjavi DNS-a negdje taj termin. To je vaš termin i kako ste se vi zaledili tako se i odledite. DNS niti se zaleđivao”.

Naposlijetku, zanimljivo je bilo viđenje ove dvije televizije o političarima koji su bili prisutni ovom sastanku. Dok RTRS samo taksativno navodi da su sastanku, u ime SNSD-a prisustvovali predsjednik stranke Milorad Dodik, potpredsjednici Radovan Višković, Željka Cvijanović, Igor Radojičić i Nebojša Radmanović, te generalni sekretar stranke Luka Petrović, dok su u delegaciji DNS-a bili predsjednik stranke Marko Pavić, potpredsjednici Darko Banjac, Ognjen Tadić i Nenad Nešić, te zamjenik predsjednika DNS-a Dragutin Rodić, TV BN “prebrojavanje” počinje iz drugog ugla.

Navodi da je “zanimljiva činjenica da sastanku nije prisustvovalo nekoliko vodećih članova DNS-a, među kojima i potpredsjednik Milan Radović za koga je poznato da se ne slaže sa stavovima SNSD-a”. Naveli su da je Marko Pavić pojasnio da je on opravdano odsutan. Takođe, kao zanimljivo su naveli i da delegaciju SNSD-a ispred sjedišta DNS-a nije sačekao niko od viđenijih ljudi ove stranke.

Dakle, RTRS i TV BN po ko zna koji put građanima Republike Srpske “serviraju” informacije iz dva potpuno različita ugla, što je svakako legitimno. Međutim, problem predstavljaju “viđenja svijeta” iz dva potpuno različita ugla koji prosječnog gledaoca mogu dovesti u zabunu: ako gleda TV BN može mu se učiniti da armagedon samo što nije počeo, dok će gledajući RTRS pomisliti, u najmanju ruku, da živi u Švajcarskoj. Istina je negdje na pola puta, kao i sav život dinarskog čovjeka – “spasa nam nema, propasti nećemo”.

Comment here