DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” nisu za korištenje na intenzivnoj njezi

Respiratori na Međunarodnom aerodromu Sarajevo: Šta smo kupili budžetskim novcem?

Respiratori koje je nabavila firma “Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, zbog čega se podigla velika bura u Bosni i Hercegovini, nisu za upotrebu na intenzivnoj njezi.

“Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje. U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori, ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

Tim tužilaca Tužilaštva BiH od početka rada na predmetu, od 04.05. ove godine, kada je Tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i bezbjednosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu.

Podsjećamo, kupovinu spornih 100 kineskih respiratora potpisali su direktor “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. Ukupna vrijednost ugovorene robe je 10,53 miliona KM sa uračunatim PDV-om.

Comment here