DRUŠTVONASLOVNA

Reakcija FSRS na zabranu rada

Fudbalski savez Republike Srpske u saopštenju povodom jučerašnje zabrane rada od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove navodi da su 13.12.2019. godine zaprimili Zaključak Republičke uprave za inspekcijske poslove kojim se po Rješenju istog zabranjuje obavljanje djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske koji je osnovan 1992. godine.

U nastavku se ističe da je Fudbalski savez Republike Srpske najveći sportski strukovni savez u Republici Srpskoj sa oko 380 registrovanih klubova u kojima se nalazi oko 18.500 registrovanih fudbalera i fudbalerki, mladih ljudi, sportista.

Pored fudbalera i fudbalerki, u klubovima se nalaze i treneri, članovi uprava i ostala zaposlena lica, što bezmalo daje oko 30.000 ljudi uključenih u bavljenje fudbalom na teritoriji Republike Srpske.

Takođe, u okvirima Saveza djeluje sedam Područnih fudbalskih saveza na regionalnom principu, te petnaest Opštinskih-Gradskih fudbalskih saveza koji rukovode svojim takmičenjima i u kojima je ukupno zaposleno oko 30 lica.

Na naprijed opisani način donošenjem Zaključka Republičke uprave za inspekcijske poslove izvršena je zabrana obavljanja djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske, kao i njenim članicama Područnim – Gradskim – Opštinskim fudbalskim savezima, odnosno klubovima kao učesnicima takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske i njegovih članica odnosno na ovakav način prestala su sva tekuća takmičenja u kojima učestvuju naprijed navedeni, odnosno sva fudbalska dešavanja u okvirima i nadležnostima Fudbalskog saveza Republike Srpske i njegovih članica.

Ne želeći da postupamo suprotno odredbama državnih institucija, postupićemo po obavezama datim u predmetnom Zaključku, te ostvarivati svoja prava putem pravosudnih institucija, uz naznaku, da smo o svemu navedenom obavijestili FS BiH, FIFA i UEFA.

FSRS je napravio prvi korak ka rješavanju situacije, prenosi portal Mondo. U subotu prijepodne je održana sjednica IO FSRS, a već u utorak trebala bi da bude održana i skupština poslije koje bi FSRS trebao da nastavi sa radom, ali sa novim rukovodstvom.

Sjednici IO FSRS, koju je zakazao prvi potpredsjednik FSRS Dušan Marković, prisustvovalo je sedam od 11 članova, odnosno deset, jer je Radenko Vasiljević prije tri mjeseca podnio ostavku.

Naš zadatak je bio da u što kraćem vremenskom periodu deblokiramo Savez, odnosno da ga vratimo u legalne tokove. Da bismo to uradili mi smo imali dva zadatka iz rješenja inspekcije, to je održavanje vanredne sjednice Izvršnog odbora i održavanje vanredne sjednice Skupštine FSRS.  Prvi korak smo učinili, održali smo vanrednu sjednicu IO FSRS na kojoj je bilo prisutno 7 od 11 članova, odnosno od 10 jer je jedan član IO već ranije podnio ostavku. Donijeli smo određene zaključke, a to je da se u utorak, 17. decembra održi vanredna sjednica Skupštine u Banskom dvoru u Banjaluci.  Imaće jednu tačku dnevnog reda, onu koju su tražila 43 delegata na svom zahtjevu – razrješenje predsjednika FSRS, g. Mile Kovačević.

Niko od članova IO FSRS ne želi da prejudicira odluku Skupštine, ali očekuje se da Kovačević u utorak bude smijenjen, s obzirom da je ogromna većina delegata potpisala zahtjev za održavanje sjednice sa tačkom dnevnog reda – razrješenje predsjednika FSRS.

FOTO: mondo.ba.

Fudbalski savez RS neće, međutim, već u utorak dobiti novog predsjednika.

“Izbori će se održati u narednih mjesec dana, onako kako Statut FSRS nalaže“, rekao je Marković i istakao da će nakon sjednice skupštine FSRS nastaviti sa normalnim radom.

Inspekcija je napisala da će odblokirati savez kada budu ispunjeni uslovi, a to su održavanje sjednice IO i sjednice Skupštine. Prvi korak je napravljen danas, drugi slijedi u utorak.

On nije želio da govori o eventualnim mogućim potezima aktuelnog predsjednika FSRS, koji je najavio tužbem kao i žalbe UEFA i FIFA, koje ne tolerišu miješanje politike u fudbalske asocijacije.

Mi ne znamo šta g. Kovačević sada planira, mi nastojimo da odblokiramo savez. On nema pravo na žalbu, ima pravo na tužbu, ali to ne odlaže rješenje. Ovdje nema politike. Ukoliko krene na tu kartu moraće da dokazuje da ovdje ima politike, a ja to nisam primijetio.

Milorad Lale, član Izvršnog odbora ispred PFS Istočno Sarajevo rekao je da članovi IO FSRS, odnosno predsjednici područnih saveza koji nekoliko mjeseci traže smjenu Kovačevića nijednog trenutka nisu tražili zaštitu UEFA, FIFA ili FSBIH, jer rade po Statutu FSRS i zakonima.

I u odgovoru UEFA na ono famozno pismo što im je poslato stoji da svi učesnici u ovom slučaju moraju da se pridržavaju zakona države u kojoj žive.

On je dodao da generalni sekretar FSRS Goran Ćejić ne radi svoj posao profesionalno.

Mi smo na današnju sjednicu pozvali i profesionalca u FSRS, generalnog sekretara, g. Ćejića koji se oglušio na naš poziv, što još jednom dokazuje da on ne radio profesionalno svoj posao. Ovo nije grupa građana, ovo su članovi Izvršnog odbora FSRS koji se moraju uvažavati i koji su digli ruku za njegov profesionalni angažman u FSRS.

Comment here