DRUŠTVONASLOVNA

Protesti grupe “Pravda za Davida”: Od trga do… proplanka?

Atinska agora (Herbert M. Herget)

Nekad su agora i forum u antička vremena služili za neposredno izražavanje narodne volje, nezadovoljstva, protesta, a danas u Republici Srpskoj… sve su prilike neka poljana, proplanak ili šumarak, što dalje od očiju javnosti, da se vlast ne potrese ili ne daj bože uvrijedi.

Nakon višemjesečnih protesta na Trgu Krajine, koji su okončani nemilim scenama krajem prošle godine, i okupljanja članova grupe “Pravda za Davida” u dvorištvu Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci u posljednjih pola godine, nije isključeno da se protest građana zbog ubistva Davida Dragičevića pomjeri i na sljedeću lokaciju, najvjerovatnije u park “Mladen Stojanović”. A nakon toga… Ko zna? Možda u neki šumarak ili proplanak.

“Idealno” mjesto za proteste u Republici Srpskoj?

To bi mogao biti epilog najnovijeg “naređenja”, kako god ga kvalifikovali, od strane vlasti Republike Srpske upućenog grupi “Pravda za Davida”, odnosno građanima koji mjesecima izražavaju nezadovoljstvo zbog, najblaže rečeno, čudnih okolnosti u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića prošle godine u martu.

Član grupe “Pravda za Davida” Ozren Perduv je na fejsbuk stranici grupe napisao da mu je policija pokazala dopis koji su dobili od Banjalučke eparhije u kome se navodi da crkva od policije traži da im omogući nesmetan rad i vršenje poslova.

S tim u vezi, portal eTrafika.net poslao je dopis Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tražeći informacije o ovom slučaju, ali odgovor nisu dobili.

Koliko je vlast odlučna u “treniranju strogoće” možemo vidjeti na primjeru koji navodi isti portal. Naime, dok su se građani koji protestuju zbog ubistva Davida Dragičevića rasporedili po klupama u crkvenom dvorištu, zato što im policajci nisu dozvolili da stoje ispred hrama, kao što su to činili u proteklih pola godine, trojica mladića sjela je na stepenice koje vode do ulaza u crkvu. Ubrzo su im prišla osmorica policajaca, te im naredila da se udalje, kako se navodi u tekstu na portalu eTrafika.net.

Stanite negdje tamo kod njih, nemojte sjediti tu. Turisti prolaze, a vi sjedite na vratima, kazao je policajac.

Stoji to kao savjet. Jesmo li dužni poslušati? Je li to sad naređenje ili samo savjet u vezi te neke etike sjedenja, upitao je Aleksandar Gluvić, sjedeći na stepenicama.

Zasad nije naređenje, al’ ako ti izdam naređenje i odbiješ… Znaš šta će biti, zaprijetilo je uniformisano lice.

Ako je naređenje, ja ću se maknuti, obećao je Gluvić.

Izdajem ti naređenje da ne sjedite tu u smislu jer ometate ulazak u crkvu, naređuje policajac, nakon čega mladići ustaju i odlaze sa stepenica.

Da je policija stroga samo prema građanima koji izražavaju nezadovoljstvo zbog ubistva Davida Dragičevića, odnosno prema neistomišljenicima vlasti uopšte, pokazuje primjer koji takođe navodi portal eTrafika.net.

Proteklih dana MUP RS uručio je veći broj prekršajnih prijava članovima grupe “Pravda za Davida”, tereteći ih za narušavanje javnog reda i mira zbog uzvika “Pravda za Davida”. Policija je čak zaplijenila i dva lista papira na kojima je napisano “Tegeltija ostavka”. Nakon toga, članovi grupe “Pravda za Davida” Stefan Lazić i Aleksandar Gluvić prošetali su gradom sa papirom na kome je pisalo “Podrška SNS:D-u”, te stajali ispred Hrama naočigled pripadnika MUP-a. Niko ih nije legitimisao, zaplijenio im papir niti im napisao prekršajnu prijavu, navodi se u tekstu na portalu eTrafika.net.

FOTO: facebook.com/AleksandarGluvicBL

Možemo li implicitno zaključiti da je SNSD iznad pravde u Republici Srpskoj? Ako uzviknete “pravda” ili napišete transparent “Tegeltija ostavka” mogu vas legitimisati ili privesti, ali ako napišete “Podrška SNSD-u” policija vas neće dirati. Pitanje je smije li vas uopšte dirati, čak i da urlate iz sveg glasa “SNSD”?

Može li u “boljem dijelu Bosne i Hercegovine” biti nezadovoljstva? Smije li u “raju” biti negodovanja? Po ko zna koji put vlast Republike Srpske pokazuje i dokazuje da nismo daleko odmakli na demokratskom putu. Da budemo jasni – demokratija nisu samo “slobodni” izbori. Demokratija se živi. Demokratija se uči. Za demokratiju se treba izboriti. Demokratija se ne dobija kao poklon umotan u šarenu mašnu.

A kakvoj nas demokratiji uče “SNSD apostoli”? Demokratija je ono što mi odlučimo da je demokratija – sve ostalo je izdaja, obojena revolucija. Niko vam ne brani da se slobodno izražavate, ali samo ako to nama odgovara. Ili, da parafraziramo nekadašnjeg ugandskog diktatora Idija Amina: “Omogućena vam je sloboda govora, ali slobodu nakon govora ne mogu da vam garantujem”. U našem slučaju, izražavajte nezadovoljstvo, ali ćemo vas privoditi i saslušavati. Ili protestujte tamo gdje vas niko ne vidi.

FOTO: dawnbensonjones.com

U duhu najodanijih i najrevnosnijih komunističkih aparatčika, “pipci SNSD hobotnice” stežu i one posljednje slobodnomisleće i pravdoljubive građane koji se ne slažu sa predstavom raja koja nam se nameće iz “crvene kuhinje”. Kad već ne prolazi slika “Švajcarske na Balkanu”, namirivanja normi od petoljetke do petoljetke i sveprisutnog blagostanja, bar ne kod onih građana koji nekritički ne “bleje” u “državni” medij RTRS i koji ne “trepere okicama” na “mesiju prekodrinskih Srba”, tu su “čekići” da zakucaju “eksere koji štrče”. A vidjeli smo kako čekići u decembru zakucavaju eksere koji štrče. I gledaćemo ih i dalje. Nažalost.

Comment here