DRUŠTVONASLOVNA

Protest u Beogradu i novi zahtev: Dragane Bujoševiću, povuci se sa čela RTS-a

“Ovdje smo jer želimo da Srbija bude zemlja u kojoj zakoni važe jednako za sve”, jedna je od ključnih poruka sa večerašnjeg protesta “Jedan od pet miliona” koji je održan večeras u Beogradu. Na samom početku, ispred Filozofskog fakulteta, pročitano je pismo upućeno direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću u kome se, između ostalog, traži da se „povuče sa mjesta koje je uzurpirao“. Nakon što su se okupljenima obratili glumci Branislav Trifunović i Rale Milenković, kolona je krenula u šetnju predvođena dobošarima. RIJeč je o petim protestima u Beogradu za koje organizatori tvrde da su građanski, a vlast da su politički i kao odgovor pominju vanredne izbore zbog, kako kažu, potvrde legitimiteta.

Muzika, pištaljke, trube, transparenti sa kritikama i porukama upućenim vlasti… U ovakvoj atmosferi večeras je održan još jedan subotnji protest u Beogradu.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gdje je počelo okupljanje građana dijeljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše “Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona”. Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Na samom početku glumac Branislav Trifunović pozdravio je okupljene riječima sa “Dobro veče Beograde. Ima nas, ustaje Srbija, ustaju čitavi gradovi i biće nas sve više”.

 

On je nakon toga pročitao pismo koje su, kako je rekao, građani uputili direktoru Radio televizije Srbije Draganu Bujoševiću.

“Dragane Bujoševiću, vrijeme je da te građani podsjete na neke činjenice, građani koji plaćaju pretplatu. Građani te podsjećaju da si odgovoran javnosti i građanima, a ne političkim funkcionerima” , pročitao je Trifunović.

Podsjećaju, kako je dodao, da je tvoj zadatak da štitiš javni, a ne lični interes, tvoj i Aleksandra Vučića.

“Podsjećamo da si obavezi da poštuješ pravo građana da saznaju istinu, da nemaš pravo da koristiš javni servis u propagadne svrhe. Nemaš pravo da obmanjuješ javnost i da mijenjaš stvarnost” , rekao je Trifunović.

“Građani zahtjevaju da se povučeš sa mjesta koje si uzurpirao. Nije srpski ćutati Dragane Bujoševiću” , rekao je glumac aludirajući na naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević.

Na kraju svog obraćanja, Trifunović je poručio okupljenima da ne nasjedaju na spinove.

“Ovdje su i lijevi i desni, i ovi i oni, ali svi imamo isti cilj da ova zemlja postane mnogo bolja nego što su oni mislili” , rekao je Trifunović.

Milenković: Živimo u papzjaniji samozvanih eksperata i stručnjaka

Glumac Rale Milenković “skinuo je kapu” okupljenima iz, kako je rekao, poštovanja za hrabrost i razum sa kojim iz subote i subote istraju u namjeri da pokažu da im nije dobro.

“Nismo mi ni gluplji ni lijenji ni veći ološ ni veći neradnici ni veći izdajnici od bilo kog čovjeka u svijetu. Zato imamo pravo da svi mi, ološ, šljam, lijenštine, izdajnici, i ovo malo finih ljudi koji su među nama – živimo normalno u zemlji u kojoj zakoni važe jednako za sve i u kojoj od svog rada možemo da hranimo svoje porodice” , rekao je Milenković.

On je dodao i da se ovdje, za sada, ne radi o politici već o ljudskoj potrebi da se živi u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspjeh isključivo na radu.

“Mi ne živimo u takvoj zemlji. Živimo u zemlji bez posljedica i za dobro i za loše. Živimo u jednoj proizvoljnoj papazjaniji samozvanih eksperata i stručnjaka” , dodao je Milenković.

Na kraju govora, Milenković je recitovao pesmu Matije Bećkovića “Dva sveta” i pozvao okupljene u šetnju.

Okupljeni su nosili pištaljke, zastave, a jedan od većih transparenata ima natpis: „Vojsko, policijo zaustavite izdaju! Branite ustav! Stanite uz narod!”.

Večerašnja šetnja bila je kraća od prethodnih, građani su šetali od platoa kod Filozofskog fakulteta i Terazija preko Kneza Miloša, Takovske i Svetogorske pa sve do Makedonske ulice.

“Nije srpski ćutati”

Tokom šetnje, kod zgrade RTS-a, kao i prošle subote upaljene su baklje ispred velikog transparenta na kojem je pisalo “Počelo je” dok se sa razglasa, osim onoga što je čitao Trifunović, mogle čuti i poruke upućene Nenadu Lj. Stefanoviću, glavnom i odgovornom uredniku RTS-a.

“Nenade Lj. Stefanoviću građani te podsjećaju da je obaveza urednika da se suprotstavi svakoj vrsti cenzure. Da je urednik dužan da zaštiti novinara od svakog vida cenzure i pritiska. Građani te podsjećaju da laž nije drugo mišljenje”.

“Nenade Lj. Stefanoviću građani Srbije te pozivaju da se povučeš. Građani imaju pravo na časnog i odgovornog urednika, a ti si izabran da budeš Barbara. Otvori prozor i pogledaj građane Srbije koji ne kleče kao što to ti činiš” , čulo se sa razglasa.

Okupljeni su pre RTS-a bili i ispred zgrade u kojoj je sjedište predsjednika Srbije. Oni su se tamo zaustavili da bi kako su rekli, pomogli Vučiću da ih lakše prebroji, a potom sa razglasa pustili pjesmu Đorđa Balaševića “Dno dna” i uzvikivali “Vučiću lopove”.
Kako javljaju reporteri Insajdera, kolona se u jednom trenutku protezala od zgrade RTS-a do Trga Republike.

Inače, večerašnji protesti u Srbiji u RTS-ovom Drugom dnevniku pomenuti su u 16. minutu.

Na kraju šetnje, organizatori protesta pozvali su građane da se okupe i sljedeće subote, kao i 16. januara, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

Protest i u drugim gradovima u Srbiji

Protesti se inače održavaju večeras i u drugim gradovima u Srbiji. Građani su se okupili na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca. Na skupu, kako prenosi agencija Beta, nije bilo stranačkih obilježja.

Protestnu šetnju “Resetuj Srbiju” organizovalo je večeras u Novom Sadu pedesetak građana na poziv organizacije Narodna inicijativa.

Oni su naveli da su proteste organizovali kako bi se i u Novom Sadu osetila “groznica subotnje večeri”.

Okupili su se na Trgu Republike kod nedavno podignutog spomenika kralju Petru Prvom, a potom su prošetali centralnim gradskim pješačkim ulicama. Demonstranti su nosili i transparent “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, a u šetnji su, kako prenose mediji, uzvikivali uvredljive parole na račun Aleksandra Vučića.

Nekoliko stotina građana okupilo se i u centru Niša na poziv Saše Živića, lokalnog pedijatra. Kako prenosi Beta, on je građanima poručio da su pobijedili strah svojim izlaskom na ulice. Dodao je i da skup nije stranački.

Govorio je o stanju u zdravstvu, posebno u Nišu, gde je napomenuo da je veliki broj njegovih mladih kolega i studenata otišlo iz zemlje. Građani su prošetali do Gradske kuće i tamo se kratko zadržali.

Protesti građana održani su i u Požegi.

 

Aleksandar Vučić: U Srbiji nema batinjanja, krvavih glava, šmrkova, suzavca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da nema ništa protiv toga da se protesti održavaju ocjenjujući da to pokazuje kako u Srbiji cveta demokratija.

Rekao je i da “u Srbiji nema batinjanja”.

“U našoj zemlji ne možete da vidite one slike koje možete da vidite u drugim zemljama kada policija interveniše, bije, to u Srbiji ne postoji. Dakle one krvave glave, polomljene glave, šmrkove, suzavce, vodene topove, to u Srbiji ne postoji” , dodao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara.

Prvi protest iniciran napadom na Borka Stefanovića

Ovo je peti po redu protest u Beogradu, a četiri prethodna svakako su neočekivano obilježile godinu iza nas.

Prve demonstracije pod sloganom “Stop krvavim košuljama” održane su 8. decembra, a povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Drugi i treći protest održani su pod sloganom „Jedan od pet miliona“ , a povod je bila poruka predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića da neće ispunjavati zahteve opozicije, „makar se na protestima skupilo i pet miliona ljudi“.

Prošli protest predvodili su predstavnici Sindikata vojnih penzionera i invalida.

Na sva četiri protesta, iako bez stranačkih obilježja, u nekim od prvih redova bili su čelnici više opozicionih stranaka u Srbiji, dok su se okupljenima obraćali glumci, novinari, akademici…

Svaki dosadašnji skup prošao je bez incidenta.

Izvor: Insajder

Comment here