DRUŠTVONASLOVNA

Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu: Zatražena smjena Nebojše Stefanovića

Četvrti po redu protest pod nazivom “Jedan od pet miliona” održan je večeras u Beogradu na platou ispred Filozofskog fakulteta. Okupljenim građanima su se prvo obratili glumac Branislav Trifunović, novinar Srđan Škoro i predsjednik Mjesne zajednice Rakita Desimir Stojanov, a potom su građani krenuli u protestnu šetnju. Na čelu kolone je ovoga puta Sindikat vojnih penzionera i invalida. Kako je najavljeno, sljedeći protest biće održan 5. januara.

I ovoga puta, u centru Beograda, protest bez stranačkih obilježja. “Ima nas pet miliona”, “Dosta laži, penzioneri su gladni”, “Šetam ne želim da odem”, ” Vratite otete penzije”, “Rijeke vam ne damo, recite ne MHE”, “Mi smo uz narod, ni za sadašnje, ni za bivše lopove”, samo su neki od transparenata koji okupljeni građani nose.

Protest je počeo i večeras u 18 časova okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta, a građanima se prvo obratio glumac Branislav Trifunović.

On je okupljenima poručio da ako ih pitaju ko je organizator protesta, oni odgovore (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić, jer da nije njega, kako je rekao, ne bi bilo ni protesta.

“Hvlala ti Vučiću što si ubrzao svoj odlazak”, poručio je Trifunović.

Branislav Trifunović je upozorio okupljene građane da na trasi šetnje može doći do provokacija, ali je zamolio da na njih, kako je rekao, odgovaraju osmjesima i poljupcima.

Na protestu, pred okupljenima, govorio je i predsjednik Mjesne zajednice Rakita Desimir Stojanov koji je rekao da dolazi “odande gdje ugnjetavaju, ponižavaju, biju”.

“Mi tražimo za naše selo samo mir i da nam rijeka  ne bude oduzeta. Imamo li pravo na to?”, upitao je Stojanov.

On je poručio i da investitoru koji gradi malu hidroelektranu u Rakiti neće dozvoliti da prođe kroz njegovu djedovinu.

Nakon ovih govora, učesnici skupa krenuli su u protestnu šetnju od platoa, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske, Kneza Miloša i Ulice kralja Milana do Trga Slavija. Na čelu kolone nalaze se pripadnici Sindikata vojnih penzionera.

Kako javljaju reporteri Insajdera sa lica mesta kolona građana se proteže od zgrade Politike u Makedonskoj ulici do zgrade Pošte Srbije u Takovskoj ulici.

Kolonu je kod Doma omladine pokušala da presretne grupa od stotinak ljudi, koji su nosili transparente s natpisima “Ne damo Kosovo”. Njih je policija, međutim, zaustavila i incidenata nije bilo.

Kod zgrade RTS u Takovskoj ulici održan je performans.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtjev makar se skupilo i pet miliona građana, a potom je raširen transparent s natpisom “Počelo je” i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku. “Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju”, poručili su.

Demostranti su zastali kod zgrade Beograđanka u kojoj se nalazi Studio B. Okupljenima se tada obratio glumac Branislav Trifunović i zamolio okupljene da, kako je rekao, pozdrave predsjednika Vučića, koji u vrijeme održavanja protesta gostuje na toj televiziji. Građani su uzvikivali “Vučiću, prebroj nas” i “Vučiću, lopove”, a pevali su i “Barbara, javi se”. Trifunović je potom poručio da je “ovo zemlja za nas”, citirajući riječi pjesme grupe EKV, koju je potom puštena s razglasa.

Ni ovog puta nije bilo vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca, izuzev saobraćajnih policajaca.

Sa razglasa su se čule pjesme Hladnog piva, EKV-a, Anice Dobre.

Na čelu kolone je obezbjeđen prostor za osobe sa invaliditetom.

Zahtjevi demonstranata

Građani koji protestuju več četvrtu subotu za redom, zahtjevaju 5 minuta u Dnevniku RTS za predstavnike protesta “1 od 5 miliona” , redovno prisustvo opozicije u informativnim emisijama ove televizije, ali i smjenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Zahtjevi su i otkrivanje nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanovića, nalogodavaca i počinilaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića kao i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Inače, ovo je četvrti po redu protest građana u posljednjih mjesec dana.

Prve demonstracije pod sloganom “Stop krvavim košuljama” održane su 8. decembra, a povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Drugi i treći protest održani su pod sloganom „Jedan od pet miliona“ , a povod je bila poruka predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića da neće ispunjavati zahtjeve opozicije, „makar se na protestima skupilo i pet miliona ljudi“.

Na sva tri protesta, iako bez stranačkih obeležja, u nekim od prvih redova bili su čelnici više opozicionih stranaka u Srbiji, dok su se okupljenima obraćali glumci Branislav Trifunović i Tihomir Stanić, akademik Dušan Teodorović, karikaturista Dušan Petričić i novinar portala Žig Info Milan Jovanović.

Svaki dosadašnji skup prošao je bez incidenta kao i bez vidljivo uniformisanih policajaca.

Izvor: insajder.net

Comment here