DRUŠTVONASLOVNA

Problem povratka stranih pripadnika Islamske države u matične zemlje: Nepostojeća prijetnja ili realna opasnost?

Zarobljenici za koje se sumnja da su borci Islamske države. FOTO: independent.co.uk.

Turska će od ponedjeljka, 11. novembra, početi da šalje kućama strane pripadnike Islamske države, rekao je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu, prenosi novinska agencija Srna.

Sojlu je upozorio Evropu da nije bitno da li su bivši militanti dobrodošli ili ne. On je rekao da će militanti koje su Turci zarobili tokom vojne operacije na sjeveru Sirije, a koje su zatekli u kurdskim zatvorima, biti vraćeni svojim kućama.

Turska već izvjesno vrijeme kritikuje svoje evropske saveznike koji neće da preuzmu nazad borce Islamske države koji su njihovi državljani, i prijeti da će ih vratiti čak i ako im je ukinuto državljanstvo.

Mi smo im već rekli da ćemo te ljude vratiti u njihove zemlje, počinjemo u ponedjeljak.

Sojlu je i ranije upozorio da Turska “nije hotel” za zarobljene militante i optužio je Britaniju, Francusku i Belgiju da je neodgovorno od njih što očekuju da se Turska sama nosi sa pitanjem bivših militanata.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu. FOTO: halktv.com.

Za sada nije poznato da li se među zarobljenim borcima Islamske države koji će biti vraćeni u matične zemlje nalaze i državljani Bosne i Hercegovine koji su otišli na Bliski istok da se bore za ovu terorističku grupu.

Inače, BiH se i ranije suočavala sa izazovom koji su predstavljali povratnici sa bliskoistočnog ratišta.

Centar za istraživačko novinarstvo je u dokumentarnom filmu o bh. građanima koji su otišli ratovati za Islamsku državu predstavio njihove stavove i izbore o kojima su neki od njih pričali lično, a o drugima su govorili njihovi najbliži.

U filmu se navodi priča Bajre Ikanovića, vođe selefijske zajednice u Hadžićima u Bosni i Hercegovini, koji je početkom 2013. godine otišao u Siriju i pridružio se Islamskoj Državi Iraka i Levanta. Poginuo je u borbi za ovu terorističku organizaciju.

Prema podacima Tužilaštva BiH, on je bio komandant vojne jedinice “Jaysh Muhamed Qa’atiba” koju su činili Bošnjaci sa prostora Balkana.

Godinu i po prije nego je Ikanović otišao na ratište u Islamsku državu, novinar Centra za istraživačko novinarstvo je sa njim proveo nekoliko dana na bosanskim planinama gdje je Ikanović odlazio kako bi se klonio svakodnevnih grijeha.

U dokumentarnom filmu “Terorista” Centar za istraživačko novinarstvo donosi jedinstven razgovor sa njim u kojem je otvoreno govorio o svojoj ideologiji, svakodnevnom životu, selefijskom praktikovanju islama i sudskom procesu u kojem je osuđen za pripremanje terorističkog napada u BiH.

Prema podacima istražnih i obavještajnih institucija, na područje Islamske države otišlo je oko 270 muškaraca, žena i djece iz BiH. Manji dio se vratio u BiH, a pojedini su po povratku osuđeni ili im se sudi zbog ratovanja na stranim ratištima. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo su razgovarali sa njih 12, ali su samo trojica pristala stati pred kamere.

Uz njih, novinari su razgovarali i sa njihovim porodicama, psiholozima, vjerskim vođama i tužiocem koji radi na ovom slučaju.

Comment here