DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Prihvatljive uredbe o sudskim postupcima i prekršajima izazivanja panike i nereda. Bez detalja.

Vlada Srpske objavila je na Facebook stranici da je nakon sastanka predsjednice Republike Željke Cvijanović, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, premijera Radovana Viškovića, ministra pravde Antona Kasipovića, ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i predsjednika skupštinskog Zakonodavnog odbora Dušice Šolaje odlučeno da su dvije Uredbe koje je Vlada poslala predsjednici Republike prihvatljive. Riječ je o Uredbi sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja i Uredbi sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda. Još se ne navodi da li je i hoće li Željka Cvijanović i potpisati te uredbe. Nakon što je Vlada Republike Srpske prošle sedmice poslala uredbe u Palatu Republike tražili smo detaljnije informacije o samim uredbama ali pojašnjenje do sada nismo dobili.

Gerila info je prošle sedmice pisala da se Ministarstvo unutrašnjih poslova javno, preko Alternativne televizije, žalilo na tužilaštva jer tužilaštva djela za koje MUP procijeni da su krivična djela ne karakteriše tako.

 

sastanak u Palati Republike

Nakon toga osnivanje posebnih odljenja tužilaštva i suda je najavio Milorad Dodik predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH a Vlada je dva sata nakon Dodikove najave uredbe poslala u kabinet predsjednika Republike Srpske.

Policija u Republici Srpskoj je od početka vanredne situacije i donošenja odluke o zabrani izazivanja panike i širenja lažnih vijesti u vezi sa virusom korona kaznila nekoliko lica zbog procjene da su širila paniku. Sva kažnjena lica koja smo kontaktirali najavila su da će tražiti sudsko odlučivanje jer se ne osjećaju odgovornim za ono što im se u prijavi stavlja na teret.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova i dalje ne odgovaraju na pitanja koja smo im poslali a tiču se toga ko i na koji način procjenjuje koja izjava je izazivanje panike a koja kritiika vlasti ili institucija na šta svaki građanin Republike Srpske po Ustavu RS ima pravo. Pitali smo i ko čini stručni tim koji analizira objave i izjave građana.

Poslanik Nebojša Vukanović je u razgovoru za naš portal rekao da je zanimljivo da su prve dvije uredbe koje se donose uredbe restriktivnog karaktera pored potrebe za hitnom pomoći privredi i radnicima. Radi se o pokušajima zastrašivanja i disciplinovanja građana Republike Srpske, kaže Nebojša Vukanović.

GERILA info

Comments (1)

 1. Postovani,

  u poreskoj upravi RS u podrucnoj jedinici u Samcu je zaposlena Jelena Lukic iz Samca sa laznom diplomom, sto je utvrdjeno od strane Policije u Sekovicima, te prosvjetne i upravne inspekcije, a o cemu je upoznat i direktor Goran Maricic. Medjutim, jos nista nije preduzeto.

  u prilogu dopis transparency international Bih u vezi predmetnog slucaja.

  https://ufile.io/0alazofi
  Informacija je apsolutno tacna i moze se provjeriti u gore navedenim institucijama i Transparenciju.

  S postovanjem,

Comment here