NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Predstavnici Republike Srpske obustvaljaju odlučivanje u organima Bosne i Hercegovine

FOTO: rtrs.tv.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su najviši zvaničnici RS jednoglasno zaključili da predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, prenosi novinska agencija Srna.

Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare u Palati Republike, nakon sastanka zvaničnika RS, predstavnika RS u institucijama BiH i lidera parlamentarnih političkih partija na kojem je razgovarano o političkoj situaciji u RS i BiH, rekla da je jednoglasno zaključeno i da je neophodno hitno sazvati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda koje su duboko zadirale u identitet Srpske, a sada i u teritorijalna, odnosno svojinska pitanja.

“U kontinuitetu dobijamo odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po interese Republike Srpske i izlaze iz okvira nadležnosti Ustavnog suda, te služe prekrajanju onoga što nam je dao Ustav BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

12.02.2020

Konferencija za medije #UŽIVO #RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Mittwoch, 12. Februar 2020

Sastanku su, osim predsjednika Republike Srpske, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS DŽerard Selman, te predstavnici RS u zajedničkim institucijama i političkih partija.

Na odluku najviših zvaničnika Republike Srpske reagovao je hrvatski član Predsjednođštva BiH, Željko Komšić.

“Vladavina prava je temelj evropske civilizacije. Nikakvi niži nivoi vlasti ne mogu dovoditi u pitanje institucije Bosne i Hercegovine”, rekao je za Željko Komšić govoreći o napadima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, a povodom odluke ovog suda da je isključiva nadležnosti BiH reguliranje pitanja državne imovine.

Željko Komšić. FOTO: fena.ba.

Profesor ustavnog prava, bivši sudija Ustavnog suda BiH i član Venecijanske komisije Kasim Trnka rekao je za “Dnevni avaz” da je odluka koju su donijele vlasti u RS, odnosno da će predstavnici Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, jedinstven primjer da nosioci vlasti u Republici Srpskoj flagrantno krše princip vladavine prava.

“Time se deklarišu da rade suprotno svim evropskim standardima i evropskim vrijednostima. Konačno su pokazali o kakvom se sistemu radi i šta oni namjeravaju u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Nepoštivati odluke Ustavnog suda, to je u demokratskom svijetu potpuno neprihvatljivo”, rekao je Trnka.

Kasim Trnka. FOTO: starmo.ba.

Prema riječima profesora Trnke, u ovom slučaju ne radi se samo o kršenju Dejtonskog sporazuma nego je to svojevrstan državni udar.

“Dakle, nepoštivanje vladavine prava i odluka institucija BiH, to je apsolutno dovođenje u pitanje funkcionisanja ukupnog sistema. Znači, radi se o svojevrsnom obliku državnog udara i tu neko mora da intervenira, ili visoki predstavnik ili međunarodna zajednica u širem smislu”, upozorio je profesor Trnka.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina RS.

Comment here