DRUŠTVONASLOVNA

Predstavljena banjalučka kandidatura za EPK 2024: Nijanse će odlučivati o pobjedniku

Tim za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine predstavio je jutros Evropskoj komisiji banjalučku kandidaturu, prenosi portal Srpska Cafe. U finalu ovog takmičenja Banjaluka nastupa pod sloganom “Suprotnosti se privlače”. Nakon Banjaluke, svoje prezentacije su predstavili preostali finalisti, Mostar i norveški Bode.

Pobjednik, koji će biti poznat u srijedu u podne, dobija se zbirom glasova, a ocjenjuje se na osnovu aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir se uzima i posjeta članova EK svakom od gradova.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uoči finala izbora za EPK 2024. rekao je da je tim dvije i po godine radio na pripremi kandidature.

Riječ je o zaista obimnom poslu na pripremi niza projekata koji bi, zapravo, trebalo da budu osnova te aplikacije. Naglašavam da je ovo nevjerovatna razvojna šansa za naš grad, jer grad sa ovom titulom dobija potpuno nov identitet i novu dimenziju, pogotovo u međunarodnim okvirima.

Član tima Monika Ponjević je za Gerilu izjavila da je prezentacija bila sjajna.

Imali smo maksimalno pola sata, zapravo ono što oni očekuju je negdje između 25 i 30 minuta da se sve izloži, a mi smo sve završili za 28 minuta. Prezentacija je bila toliko jaka i toliko snažna da su nam oni nakon završetka dali spontani aplauz. Druga stvar koja se desila je da nisu uopšte imali pitanja u prvi mah.

Dodaje da je članove komisije najviše zanimala politička podrška koju tim ima.

Imamo osam pisama političke podrške i projekat koji se zove „Koalicija bosanskohercegovačkih gradova“ koja je započeta kroz projekat EPK u saradnji sa Bihaćem, Jajcem i Banjalukom, a koju je podržalo Sarajevo. Dosta ih je interesovao i način na koji mi planiramo sarađivati s obzirom na kompleksnu situaciju u BiH između tri konstitutivna naroda, na koji način planiramo da to izvedemo.

Pored toga, predstavljeni su i infrastrukturni kapaciteti i ljudski potencijali, jer u slučaju da Banja Luka dobije titulu, iz EK žele da budu sigurni da bi se brend EPK zaštitio, kako ističe Monika Ponjević, dodajući da iz EK žele da budu sigurni da Banja Luka to može sprovesti.

Treća stvar koja ih je dosta interesovala i koja je negdje zabrinjavajuća ali opet jedan od osnovnih izazova i razloga zašto smo uopšte ušli u proces EPK i kandidature Banjaluke za 2024. jeste međunarodna saradnja, odnosno saradnja naših organizacija, umjetnika, ustanova kulture, institucija sa evropskim umjetnicima, organizacijama, institucijama itd. Opšte je poznato i njima i nama da je situacija takva kakva jeste da naši umjetnici, organizacije, institucije itd. zapravo ne sarađuju dovoljno sa evropskim i da se ne povlači dovoljno sredstava iako BiH plaća godišnju članarinu.

Naglašava da takve stvari, odnosno ostajanje na nivou gradske saradnje ili unutar regije ili entiteta prosto nisu dovoljne.

Interesovalo ih je na koji način mi možemo animirati da se to u budućnosti popravi, to je bila jedna od slabijih tačaka s obzirom da smo mi morali kao tim da pronalazimo partnere u 70% projekata koje smo dobili putem javnog poziva.

Sumirajući utiske sa prezentacije, navela je da su tri tačke bile ključne: politička podrška, međuentitetska i međunarodna saradnja, odnosno kapaciteti da se provede projekat.

Dodala je da je pohvaljen duh tima, energija s kojom su sve to iznijeli i domišljatost u prezentaciji jer su napravili neku vrstu predstave u kojoj su glumili. Odgovarali su na teška pitanja sa društvenih mreža i na taj način su, prema njenom mišljenju, kontrolisali situaciju jer su sami sebi postavili teška pitanja i davali odgovore u skladu sa projektom i načinom kojim su projektom tretirali probleme kao što su upravo taj nedostatak kapaciteta, međuentitetska saradnja i slično.

Na kraju, što se tiče očekivanja, ističe da su sva tri grada prilično jaka.

Mislim da Mostar i Banjaluka imaju zaista realne probleme. Komisija se lomi između Bosne i Hercegovine i Norveške, ali na takav način da nisu toliko sigurni koliko im je rizik dati to u BiH, bilo da je riječ o Banjaluci ili o Mostaru, i koliko je zapravo jednostavnije i sigurnije dati u Bode, s obzirom da Bode vode tri veterana EPK, Ditrih Šmit, Nil Piterson i Rolf Noras, koji su izveli do sada desetak gradova ukupno. Mislim da će biti veoma teška trka. Možda se čak radi o nijansama, možda i ne jer ne mogu da sudim zato što nisam vidjela aplikacije ni Mostara ni Bodea, tako da kad vidim aplikacije znaću da li smo mi bili u prednosti, ali kako mi se sada čini nijanse će odlučivati. I ako pobijedimo, pogotovo Bode, to će biti istorijski uspjeh.

Comment here