NASLOVNAPOLITIKA

Posebna sjednica NSRS: Dodikov “kec u rukavu”

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za portal Srpskainfo da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji SDA biti održana 11. novembra.

Nakon Izvještaja Vlade Republike Srpske upućenog Savjetu bezbjednosti UN u kome poziva međunarodnu zajednicu da oštro osudi “zapaljivu i ekstremističku” deklaraciju SDA koja “poziva na ukidanje dejtonske strukture u korist unitarne BiH”, Milorad Dodik i SNSD su dodatno ojačali svoje pozicije i stvorili “plodno tlo” za trijumf na posebnoj sjednici NSRS.

Zahtjevom za održavanje posebne sjednice NSRS na kojoj bi trebalo da se definiše stav o Programskoj deklaraciji SDA, usvojenoj na stranačkom konresu sredinom septembra, Dodik i SNSD su sebi stvorili “win-win” situaciju u kojoj ne mogu da izgube. Kao i u slučaju posebne sjednice u vezi sa proslavom Dana RS, Dodik je opoziciju u RS doveo pred svršen čin. Opozicija mora da “igra kako Dodik svira”. I tu se stvaraju okolnosti za “win-win” situaciju SNSD-a i Milorada Dodika.

S jedne strane, ako opozicija ne bude glasala protiv deklaracije SDA, odnosno za predlog SNSD-a, ili bilo koji drugi predlog vodećeg SNSD-a koji se tiče političkih odnosa na nivou BiH, izgubiće podršku svog glasačkog tijela koje, uprkos protivljenju političkoj opciji koju zastupa SNSD, ipak u značajnoj mjeri gaji nacionalistička osjećanja, poput glasača SNSD-a. Drugim riječima, da bi očuvali glasove moraju da “sviraju po SNSD notama”. Dodik je svjestan toga i opoziciju “gura u vatru” dovodeći ih u nezgodnu situaciju da mu se moraju povinovati i glasati po njegovoj volji. To je opštepoznata priča o “srpskom jedinstvu” koje zagovaraju SNSD i Milorad Dodik. U suštini, radi se o jedinstvu pod “kapom SNSD-a”.

S druge strane, glasanjem za predlog SNSD-a opozicija implicitno priznaje ko je “glavni” u RS. Dodik i SNSD veoma vješto nameću teme koje se tiču političkih, ali i opštih društvenih odnosa na nivou BiH. Zastupanjem teze da je BiH “nemoguća država” Dodik podilazi niskim strastima nacionalista u RS i opoziciju, koja nerijetko ima slične ili iste stavove ali ih samo drugačije artikuliše, dovodi u situaciju da mora da razmišlja i djeluje kao i SNSD. Na taj način SNSD implicitno pokazuje i dokazuje da je “spiritus movens” “svesrpskog jedinstva zapadno od Drine”. Opozicija nema snage da se odupre “SNSD sili” koja privlači sve političke opcije u RS poput “političke crne rupe” i u ovakvim situacijama, kao što je posebna sjednica, mora da se povinuje volji SNSD-a.

Dakle, Milorad Dodik i SNSD posebnom sjednicom o deklaraciji SDA, ali i ostalim posebnim sjednicama koje se tiču političkih i društvenih odnosa u BiH, ne mogu da izgube, odnosno imaju dvostruku korist. S jedne strane, opozicija mora da glasa kako SNSD hoće da bi očuvali podršku svog glasačkog tijela, koje je u značajnoj mjeri jednako nacionalistički nastrojeno kao i glasačko tijelo SNSD-a. S druge strane, glasanjem za predloge SNSD-a opozicija implicitno priznaje ko je “glavni baja”. Drugim riječima, “win-win” situacija za Dodika i SNSD.

 

Gerila.info

Comment here