DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Porodice tvrde: “Institut za nestala lica BiH nema legalne organe upravljanja!”

Institut za nestala lica BiH funkcioniše na osnovu nelegalnih članova Kolegijuma direktora i na osnovu nelegalnog Upravnog odbora, tvrde izvorili Gerila info, predstavnici porodica srpskih žrtava rata i srpskih civila i vojnika koji se i dalje vode kao nestali. Oni pojašnjavaju da su Amor Mašović i Marko Jurišić predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u Kolegijumu direktora već treći mandat na tim pozicijama iako je statutom Instituta predviđeno da neko u Kolegijum direktora može biti biran najviše dva puta. Pojašnjavaju i da je Amor Mašović ispunio uslove za penziju ali da to nikoga ne zanima jer je, tvrde, politika debelo umješala prste u rad Instituta i odluke koje donosi.

Tvrde i da je Republika Srpska izgubila i interesovanje ali i bilo kakvu ulogu u radu Instituta za nestale BiH što je malo po malo rezultovalo sve manjim radom na pronalasku srpskih žrtava i nestalih lica srpske nacionalnosti. Naši izvori uvjeravaju da srpski predstavnici koji su članovi privremenog Upravnog odbora ništa ne rade na zaštiti interesa porodica nestalih Srba.

Institut za traženje nestalih lica BiH nastao je na bazi Sporazuma o suosnivanju koji je potpisan između Međunarodne komisije za nestala lica i Savjeta ministara BiH kao suosnivača a uz saglasnost entitetskih vlada koje su nadležnost entitetskih komisija za traženje nestalih lica prenijele na Institut. Odluku o prenosu nadležnosti Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih boraca i civila Republike Srpske na Institut potpisao je tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik u septembru 2006. godine.

Amor Mašović, foto Radio Sarajevo

Izvori Gerila info tvrde da predstavnici Republike Srpske u Institutu godinama nisu učinili ništa da se omogući da pored broja nestalih bude upisana i njihova nacionalnost. Što je bitno kada se o sukobu u Bosni i Hercegovini i žrtvama tog sukoba, govori na međunarodnim konferencijama, tvrde izvori Gerila info.

“Suosnivač Instituta je Savjet ministara BiH i u njegovoj nadležnosti je raspisivanje konkursa za promjenu članova privremenog Upravnog odbora ali nikome nije jasno zašto Savjet ministara to ne čini pa treba pozvati Zorana Tegeltiju da ovaj problem riješi. Sadašnja situacija ide na štetu samo srpskih žrtava i porodica”, kažu za Gerila info predstavnici porodica nestalih Srba.

Iz Savjeta ministara i kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara, Zorana Tegeltije, za sada, nisu odgovorili na pitanja kada će Savjet ministara raspisati konkurs za nove članove Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH. Odgovore na pitanja zašto su članovi Kolegijuma direktora Instituta i lica koja su ispunila uslove za penziju i zašto nije omogućeno stavljanje nacionalnosti u izvještaj o broju nestalih lica u Bosni i Hercegovini za sada iz Instituta za traženje nestalih lica nisu odgovorili.

GERILA info

Comment here