DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Porast broja zaraženih koronavirusom: Uobičajena epidemiološka pojava ili znak za uzbunu?

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 223 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 22 osobe u Republici Srpskoj.

Riječ je deset muškaraca i 12 žena, od kojih su četiri mlađe, osam srednje i 10 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Zvornika, četiri iz Kostajnice, tri iz Teslića, po dvoje iz Banjaluke, Čelinca i Ugljevika i po jedno iz Vukosavlja, Prijedora i Trebinja i Foče.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.607 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 118 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.123 osoba, dok je testirano ukupno 31.473 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 70, od čega u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 30, a u opštim bolnicama 40 pacijenata.

Ukupan broj lica kod kojih je test pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 79.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 1.172 osobe, a nadzor je završen kod 35.263 osoba.

Inače, od 21. maja, kada je u Republici Srpskoj ukinuto vanredno stanje, primjetan je linearni rast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom.

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u RS od ukidanja vanrednog stanja

Postavlja se pitanje da li ovi podaci predstavljaju razloge za zabrinutost ili je rast novozaraženih u ovoj fazi uobičajena epidemiološka pojava?

S tim u vezi, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković Dević je navela da je posljednjih dana u RS zabilježena pojava pojedinačnih lokalnih žarišta, koja se uglavnom odnose na porodice ili radne kolektive, zbog čega se javlja nešto veći broj novozaraženih, ali bez obzira na to epidemiološka situacija je povoljnija.

Ona je za Srnu izjavila da se nakon ublažavanja mjera i vraćanja stanovništva u normalne životne tokove, uz poštovanje svih preporučenih mjera, i dalje registruju novi slučajevi oboljelih što stvara uslove za pojedinačna lokalna žarišta.

“Ono što ohrabruje jeste činjenica da se trenutno nalazimo u silaznoj fazi epidemije, broj hospitalizovanih odnosno teških slučajeva se stalno smanjuje, a broj oporavljenih se povećava, što sve ide u prilog povoljnije epidemiološke situacije”, rekla je Devićeva.

Prema njenim riječima, u budućnosti je moguće očekivati nekoliko scenarija – od onog da će doći do potpunog prekida prenosa infekcije sa čovjeka na čovjeka, da će biti nekoliko talasa epidemije, do scenarija u kojem će virus ostati u cirkulaciji te da će postojati kontinuirana transmisija virusa.

“U ovom trenutku najbliži smo vjerovanju da ćemo virus imati u cirkulaciji i naredne sezone što će zahtijevati i dodatnu spremnost zdravstvenog sistema”, poručila je Devićeva.

U slučaju da virus bude prisutan i naredne sezone, pojasnila je ona, u prilog ide činjenica da postoji određeno iskustvo u borbi sa kovidom-19.

“Naučili smo koje su to strategije koje daju dobre rezultate u različitim okruženjima i imamo vremena da se adekvatno pripremimo i spremimo za izazove prisustva različitih respiratornih virusa u isto vrijeme”, dodala je Devićeva.

Inače, situacija sa korona virusom globalno se pogoršava, iako se u Evropi popravlja, ističe direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Gebrejesus je naveo da ohrabruju pozitivni signali u nekoliko zemalja svijeta, ali da je najveća prijetnja prerano opuštanje.

“Pozivamo na aktivan nadzor kako se virus ne bi vratio, pogotovo kada je riječ o masovnim okupljanjima koja ponovo počinju u pojedinim zemljama”, naglašava Gebrejesus.

Ministarka zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić je u intervjuu za Nezavisne novine izjavila da sve dok je prisutna pojava novih pozitivnih slučajeva koji imaju nove kontakte, može se očekivati da će doći do pogoršanja epidemiološke situacije.

Što se razloga rasta broja novozaraženih tiče, ministarka Čolić smatra da su dva ključna faktora koja su dovela do toga. Iako je govorila o Tuzlanskom kantonu, mogu se primijetiti sličnosti i sa RS.

“To je prije svega naglo popuštanje mjera, a jednim dijelom popuštanje i nekih mjera prerano. S druge strane, ukidanje mjera je našim građanima dalo poruku da smo slobodni od virusa. To je doprinijelo tome da se građani dodatno opuste i da ne poštuju mjere koje su ostale na snazi kao što je nošenje zaštitne opreme u zatvorenim prostorima i održavanje socijalne distance”, ističe Čolićeva.

Comment here