DRUŠTVONASLOVNA

Poplave u BiH: Neizvjesna noć u opštini Jezero

Posljednjih 24 časa u BiH obilježili su povećani vodostaji rijeka i poplave u pojedinim mjestima. Jedna od najteže pogođenih opština je Jezero gdje se uslijed naglog otapanja snijega izjednačio nivo rijeka Pliva i Jošavka. Domu zdravlja se ne može prići, a poplavljeno je oko 20 kuća, dok je jedna porodica privremeno evakuisana iz svog doma. Vožnja magistralnim putem kroz ovo mjesto je otežana, a put prema Šipovu je pod vodom.

Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, za portal GERILA.info kaže da Jezero ulazi u još jednu neizvjesnu noć.

“Trenutna situacija je jednako loša kao i u toku dana. Dosta je poplavljene površine opštine Jezero, ambulanti porodične medicine ne može da se priđe. Poslali smo upozorenje prema Putevima RS jer se otežano odvija i saobraćaj na magistralnom putu, a regionalni put prema Šipovu je pod vodom. Trenutno je to u fazi rješavanja pa ćemo vidjeti da li će se riješiti u toku noći”, rekla je Ružičić.

“Ono što mene posebno brine je da se ove poplave ubrzano ponavljaju. Sve češće u toku godine mi imamo poplave. Bujična rijeka Jošavka je nama najveći problem u Jezeru i ona se više puta godišnje izlije. Ovaj put su i Pliva i Jošavka u istom nivou vodostaja”, ističe načelnica ove međuentitetske opštine.

Povodom novonastale sistuacije za sutra je najavljen hitan sastanak u zgradi Opštine Jezero, te donošenje stručnih i konkretnih zaključaka dugoročne sanacije od poplava kako rijeke Plive prvenstveno, tako i od bujične rijeke Jošavke.

Sastanku će prisustvovati predstavnici relevantnih institucija oba entiteta BiH, kao što su: Hidroelektrane ,,Jajce 1”, Vode Srpske, Vode FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – resor vodoprivrede, Glavni vodoprivredni inspektor BL, Putevi Republike Srpske, Civilna zaštita Republike Srpske i MUP Republike Srpske.

Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero
Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero

“Na teritoriji opštine Jezero je 20 kuća pod vodom. Ovdje se, na žalost, poplave ponavljaju i narod je naučio kako da se ponaša u ovim situacijama. Civilna zaštita je na terenu, jedna porodica je evakuisana. Nakon svake poplave mi imamo dodatnih problema sa uklanjanjem smeća i svega onoga što su nam rijeke donijele na teritoriju opštine”, naglasila je Ružičić.

Ono što zabrinjava su informacije o vodostaju rijeka, a danas je objavljen i snimak vodopada rijeke Plive u Jajcu koji definitivno upozorava na oprez građana, ali i nadležnih službi.

Alarm od većih poplava je na višem nivou, stanovnici područja Jezera su već u pripravnosti. Hvala za snimak Ivi Šimunoviću.

Posted by Snezana Ruzicic on Sunday, February 3, 2019

Vrbas je u Banjaluci za tri centimetra prešao tačku redovne odbrane od poplave koja je na 300 cm, ali  zasad nema izlijevanja.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju iznosi 320 centimetara, što je 20 cm iznad kote redovne odbrane od poplave.

Meteorolozi za noć između nedjelje i ponedjeljka najavljuju postepeni prestanak padavina i zahlađenje, a iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske obavještavaju da prate hidrološku situaciju, kao i da će spremno reagovati u slučaju potrebe.

U Federaciji BiH poplave su pravile probleme građanima Tomislavgrada, Zenice, Visokog, dok je u sarajevskom naselju Ilidža vodena bujica srušila pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton.

GERILA.info

Comment here