NASLOVNAPOLITIKA

Politička kriza u BiH se nastavlja: Dodik povukao zahtjev za održavanje sjednice Predsjedništva BiH i poručio “Ako ne bude Savjeta ministara, RS ima pravo na svoj potez”

Predsjedništvo BiH. FOTO: klikjajce.com.

Predsjedništvo BiH otkazalo je vanrednu sjednicu na kojoj su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik trebali glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH.  Sjednica je otkazana na zahtjev Milorada Dodika koji je prošle sjednice podnio zahtjev za njeno održavanje.

Nakon toga, Milorad Dodik je održao konferenciju za medije u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu na kojoj je upozorio da Bošnjaci u političkom smislu danas ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Hrvata i Srba u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hvratskog člana Predsjedništva i neformiranjem Savjeta ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje, prenosi novinska agencija Srna.

Oni to rade zato što u ovom trenutku sve čelne pozicije na nivou BiH drže upravo Bošnjaci.

Dodik je dodao da nezakonita uzurpacija pozicija od Bošnjaka gura BiH u tešku političku i institucionalnu krizu, te poručio da neće dozvoliti da se Srbima i Republici Srpskoj uskraćuju politička prava.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH. FOTO: srna.rs.

Rekao je da je spreman do 5. septembra da se pojavi u Predsjedništvu BiH i da se riješi pitanje formiranja Savjeta ministara, ali da on više tim povodom neće zakazivati sjednice.

Oni moraju da znaju i da neću izaći iz Predsjedništva, nego ću koristiti sva prava kao član Predsjedništva da zaštitim prava srpskog naroda.

Dodik je najavio je da će Republika Srpska povući saglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a ukoliko bošnjačka strana nastavi da insistira na Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO kao uslovu za formiranje Savjeta ministara i na članstvu u ovom savezu.

On je istakao da nigdje u Zakonu o Savjetu ministara ne piše da je ANP uslov za formiranje ovog pomoćnog tijela Predsjedništva BiH, te naglasio da u Republici Srpskoj postoji odlučnost za povlačenje saglasnosti na sporazum o Oružanim snagama BiH.

Nemojte misliti da nemamo odlučnost te vrste i da nemamo konsenzus te vrste. Smatrali smo da treba da damo prioritet evropskom putu, ali pošto ste to spriječili, a hoćete NATO, sad ćemo se usmjeriti na tu vrstu teme pa ćete onda vidjeti kako to izgleda.

On je rekao da je prije današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na sastanku sa članovima Predsjedništva bio zamjenik načelnika Štaba vrhovne komande Savezničkih snaga za Evropu i komandant Misije “Altea” Olivije Ritiman, koji je rekao da je pravo o integraciji pravo BiH i da on nije došao da se bavi tim pitanjem, a da su Željko Komšić i Šefik Džaferović upravo otvarali samo to pitanje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH. FOTO: srna.rs.

Rekao sam mu (Ritimanu) da sam saglasan da ‘Altea’ ostane u BiH, da zajedno radimo na miru, da predstavnici Oružanih snaga BiH učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama i da BiH zajedno sa NATO-om ima dogovoreni obim vježbi u toku godine, i spreman sam da na kraju godine, kada ističe IPAP, glasam za obnovu tog sporazuma jer to ima i Srbija. Ali, u ovoj zemlji sve se svodi na priču o članstvu.

On je dodao da je Ritimanu rekao i da BiH, ovako kako je konstituisana, veoma teško funkcioniše i da je moguće da je “razvali” jedna tema.

Zamolio sam ga da to ne bude NATO, kao što izgleda da bi moglo da bude.

Dodik je naglasio da će se, ukoliko do 5. septembra ne bude izabran Savjet ministara, okupiti politički predstavnici srpskog naroda i biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Pripremićemo detaljan materijal o šteti koju trpe Republika Srpska i srpski narod u BiH i na bazi ozbiljne poslaničke institucionalne rasprave sugerisati određene zaključke.

Dodik je naglasio da ima razne ideje koje će predložiti kada dođe vrijeme.

Naše je pravo da istupimo iz ranijeg sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH. Kradu nam iz indirektnih poreza. Povući ćemo se iz sporazuma o indirektnim porezima i formirati svoju službu ovih poreza. Nećemo mijenjati stope, nećemo ništa mijenjati, ali u BiH hoćemo politiku čistih računa i neću dozvoliti da nas kradu. Uzurpiraju nam politička prava i još nam kradu pare.

On je zatražio da Džaferović pokaže gdje u Ustavu piše da BiH ima pravo na Sud i Tužilaštvo, pa će mu vjerovati da se bori za ustavnost i zakonitost.

Njegovo pravo je u funkciji politike i njegove partije.

On je ponovio da su ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, što je danas potvrdio i Željko Komšić otvarajući vanrednu sjednicu, imajući u vidu da su dostavljene pretrage koje su tražene od Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

I u tom pogledu su mi saopštili njih dvojica (Komšić i DŽaferović) da neće glasati za kandidata ako to predložim i da, ukoliko je moguće, sjednica bude odgođena. Imajući u vidu situaciju mogućeg preglasavanja u kojem bi se žrtvovalo ime kandidata odlučio sam da to povučem jer nije bilo drugog izbora. Sada je stanje takvo da ni ova sjednica nije proizvela kandidata.

On je dodao da Bošnjaci ostvaruju svoj nacionalni plan, a to je uzurpacija svih mjesta od Savjeta ministara, Predstavničkog doma, Doma naroda, Predsjedništva BiH, jer su sva mjesta u okviru bošnjačke nacionalne politike i derogirana su prava Hrvata i Srba, što proizvodi tešku političku situaciju.

Rok sporazuma koji smo potpisali je 5. septembar i do tada ćemo razmotriti određene postupke i nećemo dozvoliti da Srbima i Republici Srpskoj budu uskraćivana politička prava kako to zamišlja političko Sarajevo, predvođeno SDA.

Što se otkazivanja sjednice Predsjedništva tiče, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da su sva tri člana Predsjedništva bila mišljenja da vanredna sjednica Predsjedništva, koja je bila zakazana za danas, ne treba da bude održana, prenosi Srna. Džaferović je rekao da je nije trebalo ni sazivati niti podnositi zahtjev za njeno održavanje, jer se nisu stekli uslovi i nisu raščišćene stvari u vezi sa Godišnjim nacionalnim planom za NATO.

Ističući da imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara nije sporno ni kada je riječ o političkoj stranci niti o kandidatu, on je naveo da je ostavljen prostor da se nekim dogovorom narednih dana pokuša naći rješenje.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u izjavi novinarima u Sarajevu nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH. FOTO: depo.ba.

Dodik je rekao da će, ukoliko ne bude dogovora do 5. septembra u vezi sa ovim pitanjima, biti sazvana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o povlačenju saglasnosti za nadležnosti BiH u vezi sa pitanjima odbrane, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i Uprave za indirektno oporezivanje.

Prema njegovom mišljenju, fokus treba da bude usmjeren na buduće razgovore unutar parlamentarne većine.

Treba da dođe do razgovora koji će da dovedu do rješenja. Treba tragati za rješenjem i da nađemo rješenje unutar BiH. Odgovornost je na nama da nađemo to rješenje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da želi da vjeruje da će do 5. septembra, kada ističe rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH, biti postignut dogovor, ali da se boji da je izvjesniji scenario koji je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi Srna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Кomšić u izjavi novinarima u Sarajevu nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH. FOTO: srna.rs.

Komšić je u izjavi medijima nakon otkazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH podsjetio da je Dodik najavio da će, ukoliko Sporazum do navedenog roka ne bude sproveden, tražiti od Narodne skupštine Republike Srpske povlačenje saglasnosti Srpske za prenos nadležnosti za osnivanje Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema njegovim riječima, nije moguće povući nadležnosti o kojima se nije izjašnjavala samo Narodna skupština Republike Srpske, nego i Parlament Federacije BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Ističući da je rješavanje trenutne situacije u rukama trojice političkih lidera koji su potpisali Sporazum o principima za formiranje vlasti i čije stranke čine parlamentarnu većinu, Komšić je zaključio da treba sačekati 5. septembar.

Comment here