DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Podnesena krivična prijava protiv Milorada Dodika zbog prisluškivanja opozicije

FOTO: Gerila.

Narodni poslanik Draško Stanivuković je povodom jučerašnjeg nastupa srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na zasjedanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je izjavio da vlast prisluškuje opoziciju, najavio podnošenje krivične prijave. Rekao je da će krivične prijave podnijeti svi poslanici opozicije pojedinačno.

FOTO: Gerila.

Stanivuković je na konferenciji za medije izjavio da je u pitanju teško krivično djelo i da opozcija očekuje od institucija da radi svoj posao. Dodao je da očekuje da Dodik uskoro dobije poziv.

Naglasio je da će prijavu, koja je podnesena i protiv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, uputiti Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, ali i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

FOTO: Gerila.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je za N1 rekao da je Dodikova izjava da se opozicija u Republici Srpskoj prisluškuje vrlo značajno priznanje u zvaničnoj instituciji od člana Predsjedništva BiH te da će se kao opozicija i pojedinci pridružiti kolektivnoj tužbi.

“Na tome ćemo istrajati. To je dramatičan trenutak, prvo javno prizanje zvaničnika s tako visoke pozicije. On mora da snosi posljedice, a prije svega OSA mora da da svoj jasan stav da li stoje iza toga ili se radi o nelegalnom prisluškivanju, u što sam siguran. Ovo je nezabilježen slučaj, odmah poslije slučaja u Makedoniji. Ovo je značajan trenutak koji treba da raščistimo i privedemo pravdi one koji su se bavili ovim neazkonitim poslom”, zaključio je Šarović.

Transparency International u Bosni i Hercegovini je takođe podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje. To je krivično-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni entitetski ministar unutrašnjih poslova.

Pored toga, Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po bezbjednost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati Predsjedništvu BiH (kolektivno).

Ovi podaci se mogu odnositi na prijetnje po bezbjednost, kao što su terorizam i organizovani kriminal, te se svakako ne smiju odnositi na opoziciono političko djelovanje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik prijeti u svojim političkim govorima. TI BiH je već podnosio krivične prijave protiv njega zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opšte izbore 2018.godine, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas nijedno tužilaštvo nije otvorilo istragu protiv njega.

TI BiH napominje da je ovoga puta Milorad Dodik bez prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika. Tužilaštvo BiH pored navoda o neovlašćenom prisluškivanju predstavnika opozicije mora istražiti i navode koji upućuju na to da su u BiH stvorene paraobavještajne strukture kojima rukovodi entitetski ministar policije Dragan Lukač.

Comment here