DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Počelo ispitivanje svjedoka po prijavama protiv policajaca

“Pravda za Davida” ispred Okružnog tužilaštva Banjaluka

U banjalučkom Osnovnom sudu počelo je ispitivanje svjedoka po krivičnoj prijavi protiv devet banjalučkih policajaca. Krivičnu prijavu protiv devet policajaca banjalučke Policijske uprave podnio je Ozren Perduv. član neformalne grupe “Pravda za Davida” zbo, kako je navedeno u prijavi, protivpravnog lišavanja slobode 30. decembra 2018. godine. Perduv je krivičnu prijavu podnio u januaru prošle godine a tek godinu dana kasnije tužilaštvo je počelo sa pozivanjem i ispitivanjem prvih svjedoka.

Banjalučko Okružno tužilaštvo je u nekoliko navrata najavljivalo početak rada na tom predmetu da bi pozivanje svjedoka uslijedilo nakon što je Perduv zaprijetio da će o svemu podnijeti prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

Danas je svjedočilo četvero građana koji su 30. decembra 2018. godine lišeni slobode. Pojedini od njih tvrde da se u uopšte nisu nalazili na ulicama kada je policija počela da rastjeruje građane koji su prethodno šetali nakon protestnog okupljanja na trgu. Ozren Perduv izjavio je za BIRN BiH u januaru ove godine da je uhapšen u sred noći dok je spavao u svom krevetu.

“Svjestan sam da je ovo i te kako ozbiljan predmet jer treba imati petlju i hrabrost da se podigne optužnica protiv devet policajaca. Ljudi koji su tražili istinu i pravdu, proganjani su kao zvijeri i lišavani slobode. Meni su došli u pola dva ujutro na kućni prag, probudili ukućane i lišili me slobode. Na teret nam je stavljeno da smo uzvikivali ‘Pravda!’ i time remetili javni red i mir”, rekao je Perduv a prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.

Pretposljednjeg dana 2018. godine u Banjaluci su se okupili građani predvođeni ocem ubijenog Davida Dragičevića, Davorom. Nakon protestne šetnje ulicama Banjaluke, policija je prekinula okupljanje i uhapsila određen broj građana, uglavnom aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida”. To je bilo posljednje veliko okupljanje građana koji su u Banjaluci tražili rješavanje slučaja “David Dragičević”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i banjalučke Policijske uprave do sada nisu odgovarali na zahtjeve da prokomentarišu krivičnu prijavu protiv devet policajaca.

GERILA info

 

Comment here