NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Počela posebna sjednica NSRS, jačanje ili dalje urušavanje Republike Srpske?

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Sjednica se održava na zahtjev predsjednika Republike Željke Cvijanović. Povod je, kako se navodi, antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH a zbog odluke tog suda koja se tiče dijela Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske a kojom bi poljoprivredno zemljište u Srpskoj postalo vlasništvo države. Najviši zvaničnici Republike Srpske i predsjednici političkih stranaka su prošle sedmice na sastanku kod predsjednika Republike Srpske jednoglasno podržali zaključke da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranih sudija.

Ovi zaključci su kontradiktorni i neostvarivi, tvrdili su pojedini analitičari prethodnih dana.

Problem sa zaključcima je u tome, između ostalog, jer način imenovanja sudija u Ustavni sud BiH ne tretira nikakav zakon već Ustav Bosne i Hercegovine i za eventualnu izmjenu načina imenovanja sudija potrebno je promijeniti Ustav, u tom dijelu, BiH. To nije moguće učiniti bez dvotrećinske većine u Parlamentu Bosne i Hercegovine koja za tako nešto ne postoji ni sad a ni u perspektivi. Ironično je, da takva većina i postoji, to što bi onda predstavnici Republike Srpske morali učestvovati u radu Parlamenta i glasati za izmjene Ustava čime bi prekršili zaključke po kojima ne učestvuju u odlučivanju dok iz Ustavnog suda ne odu strane sudije.

Ipak, ustavni osnov za ovaj prijedlog SNSD i HDZBiH vide u članu 6. stav (1) tačka d) Ustava BiH, koji kaže da Parlamentarna skupština BiH može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. SNSD i HDZ predlažu da umjesto stranih sudija tri sudije imenuje Predsjedništvo BiH i to jednog Srbina, Hrvata i Bošnjaka.

Još jedan ironičan događaj prati cijelu priču. Gotovo istovremeno sa usvajanjem zaključaka imenovan je novi starni sudija Ustavnog suda BiH. Imenovanje stranih sudija mora dobiti podršku Predsjedništva što znači da je Predsjedništvo dalo podršku za imenovanje novog stranog sudije.

Prije posebne sjednice održane su konsultacije na kojima su bili predsjednici parlamentarnih stranaka i Željka Cvijanović predsjednica Republike Srpske.

GERILA info

Comment here