NASLOVNAPOLITIKA

PIK odbacio zaključke NSRS

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira odbacili su usvajanje Zaključaka od 11. novembra od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U saopštenju OHR-a navodi se da su oni zasnovani na pogrešnom tumačenju Dejtonskog sporazuma.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira podsjeća da je Bosna i Hercegovina priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama. U jednom od zaključaka NSRS koji su usvojeni u srijedu ujutro na posebnoj sjednici navodi se da je BiH država koju su formirale Republika Srpska i Federacija BiH.

PIK navodi da je BiH suverena država a da ustav BiH ne ostavlja mogućnost za suverenost entiteta. Navodi se i da Republika Srpska ima obavezu da u skladu sa Dejtonskim sporazumom djeluje u skladu sa odlukama insttitucija Bosne i Hercegovine. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira pozvale su organe Republike Srpske da se suzdrže od podrivanja instittucija BiH. Rusija nije saglasna sa ovom izjavom članica PIK-a.

Narodna skupština Republike Srpske je većinom glasova donijela dvadeset zaključaka na predloženu informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske Bosne i Hercegovine i uticaju na RS. Posebna sjednica je održana na zahttjev većine u NSRS a na inicijativu Milorada Dodika.

Saopštenje Savjeta za primjenu mira Dodik je nazvao nepotrebnim jer ih, prema njegovim riječima, NSRS nije usvojila da bi ih PIK prihvatio ili odbacio.

“Јasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke” rekao je Milorad Dodik.

GERILA info

Ostavite komentar