NASLOVNAPOLITIKA

PDP: U Srpskoj na pomolu veća afera od “Srebrene maline”

I oko nabavke respiratora u Srpskoj, bar prema tvrdnjama čelnika PDP-a, razviće se velika afera, veća čak i od afere “Srebrena malina”. Branislav Borenović je na današnjoj pres konferenciji sa ostalim liderima PDP-a, izjavio da je RS preko Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore narodnim parama, budžetskim novcem, novcem iz doprinosa za 157.312 KM po jednom komadu.

FOTO: GERILA
FOTO: GERILA

”Čak 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM, što je ubjedljivo najskuplje i ubjedljivo po najvećoj cijeni, rekordnoj u regionu. Evidentno je da su ovi respiratori, po pokazateljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18 i 27 hiljada KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po RS, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenama četiri, pet puta većih od tržišnih”, naveo je Branislav Borenović.

Branislav Borenović / FOTO: GERILA
Branislav Borenović / FOTO: GERILA

“Iz odgovora koji smo dobili iz Fonda, jasno je da je ovih 50 respiratora nabavljeno po cijeni od nešto manje od tri miliona KM, a vidimo da su prodani po cijeni od oko skoro osam miliona KM. Ovdje se radi o ozbiljnoj radnji, vjerovatno organizovanoj, pojedinaca koji su bliski sa vlastima i koji su iskoristili jednu užasnu situaciju. Ovdje se radi o ozbiljnoj pljački, ovdje je samo jedan u moru primjera koje treba detaljno ispitati”, naveo je lider PDP-a.

Borenović ovdje dovodi u pitanje odgovornost Alena Šeranića, ministra zdravlja, ali i za premijera Viškovića i ljude u Vladi RS.

“Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 hiljada KM, onaj čuveni Srebrena malina. l kada pogledamo tu Srebrenu malinu, ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku”.

Pres konferencija PDP-a o nabavci respiratora u RS / FOTO: GERILA
Pres konferencija PDP-a o nabavci respiratora u RS / FOTO: GERILA

Čelnici PDP-a su zatražili hitno formiranje anketnog odbora u NSRS kojim bi se ispitale sve činjenice vezane za javne nabavke u vrijeme pandemije.

“Ovdje postoji ozbiljan posao za pravosuđe, ali isto tako tražimo objavljivanje svih ugovora vezano za sve nabavke od 15. marta do danas. Vidio sam ovaj ugovor, zatražite ga vi od Fonda zdravstvenog osiguranja. Ova nabavka je plaćena avansno šest miliona KM i to 8. ili 9. aprila, a respitarori su isporučeni nakon više od mjesec dana što govori da je neko bi privilegovan i da polako čeka kako će ići cijena respiratora”, naveo je Borenović.

Draško Stanivuković / FOTO: GERILA
Draško Stanivuković / FOTO: GERILA

“Opet monopoli, opet rođaci, opet kriminalci počeli da pustoše ovu zemlju. U ratu krali oni koji nisu liniju vidjeli, sad rade isto. Šta treba još da se desi da građani shvate da su promjene neophodne. Anketni odbor NSRS je neminovnost i mora biti formiran”, rekao je Draško Stanivuković, narodni poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS, i dodao da je vlasnik kompanije koja je nabavljala ove respiratore muž Dodikove savjetnice Ane Trišić Babić.

GERILA.info

Ostavite komentar