DRUŠTVONASLOVNA

Otvoreno pismo Strukovnog sindikata doktora medicine RS premijeru Viškoviću: “Neodgovorno, na neprimjeran i prevaran način ste izbjegli da sprovedete vlastiti zaključak”

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputio je otvoreno pismo Vladi RS i premijeru Radovanu Viškoviću sa zahtjevom za sprovođenje Zaključka Vlade RS 04/l-012-2-2398/19 od 26.09.2019. godine koji se tiče povećanja plata i drugih naknada doktorima medicine i ostalim zdravstvenim radnicima. Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Obraćamo Vam se na osnovu vašeg dogovora sa reprezentativnim sindikatima u zdravstvu iz septembra 2019. godine, a na osnovu kojeg je Vlada Republike Srpske donijela zaključak broj 04/1-012-2-2398/19 od 26.09.2019. godine kojim je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da u saradnji sa reprezentativnim sindikatima u zdravstvu imenuje radnu grupu koja je trebala u roku od 30 dana da pripremi izmjene zakonskih propisa koji će omogućiti povećanje plata i naknada zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima u javnim zdravstvenim ustanovama.

U skladu sa navedenim zaključkom Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je formiralo radnu grupu koja je sve do januara 2020.godine samo načelno pregovarala o opštim modalitetima izmjena Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i nije u utvrđenom roku pripremila prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakonskog propisa.

Pozivajući se na zaključke koje je usvojila radna grupa, Savez strukovnih sindikata zdravstvenih radnika Republike Srpske je svojim aktom broj 01-1/20 od 06.02.2020. godine, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Vama kao predsjedniku Vlade Republike Srpske dostavio usaglašeni prijedlog teksta izmjena i dopuna zakonskog propisa o platama sa konkretnim planom povećanja plata i naknada zdravstvenim radnicima i zdravstvenm saradnicima u javnim zdravstvenim ustanovama.

Kao predsjednik Vlade Republike Srpske se do sada o prijedlogu sindikata niste izjasnili, ali ste nakon toga prekinuli sve aktivnosti na izradi navedenog propisa i sprovođenju Zaključka Vlade Republike Srpske, što ukazuje da ste kao predsjednik Vlade Republike Srpske potpuno neodgovorno, na neprimjeran i prevaran način izbjegli da sprovedete vlastiti zaključak koji ste donijeli dana 26.09.2019. godine, a na koji način ste i grubo zloupotrebili povjerenje socijalnih partnera i teško narušili vlastiti ugled kod svih zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Stoga vas obavještavamo da je Glavni odbor Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske na svojoj poslednjoj sjednici oštro osudio vaše potpuno neprihvatljivo i prevarno ponašanje i donio odluku da vam se otvorenim pismom uputi zahtjev da obavjestite javnost o razlozima za nesprovođenje zaključka Vlade Republike Srpske od 26.09.2019. godine, kao i kada, na koji način i u kojem iznosu vlasti u Republici Srpskoj namjeravaju donijeti odluku da se doktorima medicine i drugim zdravstvenim radnicima povećaju plate i druge naknade, uplate dugovanja za obavezne doprinose i konačno poboljša materijalni i socijalni položaj doktora medicine i drugih zdravstvenih radnika.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske navedeni zahtjev za vaše javno obraćanje zasniva prije svega na činjenici da kao predsjednik Vlade Republike Srpske imate dužnost i snosite punu odgovornost i obavezu prema svim časnim i poštenim doktorima medicine, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i prema drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima koji i pored izuzetno niskih primanja, neuplaćenih obaveznih doprinosa, kao i svih zdravstvenih rizika kojima su izloženi za vrijeme pandemije, svakodnevno profesionalno, savjesno i redovno izvršavaju sve svoje radne obaveze u javnim zdravstvenim ustanovama i liječe naše građane i to u vrlo teškim uslovima svakodnevne borbe sa virusom SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti.

U skladu sa navodima u ovom otvorenom pismu doktori medicine i ostali zdravstveni radnici i saradnici očekuju Vaš odgovor kao predsjednika Vlade Republike Srpske.

SSDM RS dopis Vladi RS 26.06.20._opt

Comment here