DRUŠTVONASLOVNA

Opasnost od poplava i dalje prijeti: Vrbas i Vrbanja u opadanju, Una i Sana u porastu

Most preko Vrbasa u Delibašinom selu, Banja Luka

Prema posljednjim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske rijeke Vrbas i Vrbanja su u opadanju, dok su Sana i Una u porastu.

Čelinac

Rijeka Sana izlila se iz korita u Prijedoru preko puta hotela, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu. Sana se izlila i lijevo do mosta u Tukovima.

Naselje Raškovac u Prijedoru
Količina padavina

Zbog izlivanja svih rijeka koje su prouzrokovane intezivnim padavinama, a zbog procjene da postoji opravdana opasnost za lјudske živote i imovinu, Načelnik opštine Milan Miličević i Krizni štab opštine Teslić donijeli su Odluku o proglašenju vanredne situacije.

Vrbas se izliva u Lijevče polju. Obilna kiša koja pada već danima dovela je do izlivanja Vrbasa koji je zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda, a poplavljen je i veći broj poljoprivrednih površina.

Kosjerovo
Kosjerovo
Stari Martinac
Nožičko kod Srpca
Lilić kod Srpca

Na području opštine Prnjavor usljed obilnih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina i zaplavile nekoliko objekata, potvrđeno u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

U Bijeljini su u protekla 24 časa pala 23 litra kiše po metru kvadratnom, što je uticalo na umjeren rast vodostaja manjih rijeka na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Zbog izlijevenja rijeke Sane na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger potpuna je obustava saobraćaja,  obilaznica je preko Gomjenice. Zbog aktiviranog klizista na magistalnom M-4 Banja Luka-Prijedor u mjestu Ramići potpuna je obustava saobraćaja. Na magistralnom putu M-4 Banja Luka-Čelinac, u mjestu Marjanovići, povukla se voda, ali se sada vrši sanacija odrona i put je još uvijek na tom nije prohodan.

Odron u Ramićima kod Banjaluke
Most preko Vrbasa kod Banjalučke pivare

Na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo izlila se rijeka Sana i saobraćaj se odvija veoma otežano, jer se voda nalazi na obe saobraćajne trake. Na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Prnjavor kod pumpe Dušanić na ulazu u Prnjavor saobraćaj se odvija otežano jednom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu M-4 Teslić-Kotor Varoš preko prevoja Borja zbog odrona saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Zbog izlijevanja rijeke Jošavke, u mjestu Jezero (M-5 Jajce-Bihać) u dužini od cca 50 m zaplavljena jedna saobraćajna traka, pa se vozila propuštaju naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Jezero
Jezero

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se rijeka Sana, zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne.U Novom Gradu, lokalni put Urije-Šuća, zbog izlijevanja Sane neprohodna je Ulica Meše Selimovića, a u funkciji je alternativni putni pravac preko Urijanskih brda. Sana se izlila i u mjestu Tukovi, na lokalnom putu Tukovi-Volar-Radomirovac.

Povukla se rijeka Usora i pušten je u saobraćaj magistralni put M-4 Banja Luka-Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić.

Zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta R-473 Tedin Han-Teslić u mjestu Kamenica.

Na regionalnom putu R-474 Doboj-Prnjavor u mjestu Popovići  rijeka Ukrina prijeti da se izlije na kolovoz,ali za sada je  ovaj putni pravac prohodan.

Most preko Bosne u Modriči
Most preko Bosne u Modriči
Doboj-Jug

Rijeka Sava i njene pritoke u Brčkom su od sinoć u porastu. U Šamcu je vodostaj Save 379 centimetara, i svakih sat se povećava za oko 12 centimetara. Ako ovako ostane, u Brčkom bi sutra moglo doći do prelijevanja iz korita Save i pritoka, poručuju iz Odjeljenja za bezbjednost. Od noćas je u Štrepcima, Islamovcu i Gornjem Zoviku saobraćaj otežan, a u Omerbegovači ugroženo je i nekoliko kuća.

U Semberijije u odnosu na jučerašnji dan Sava u blagom porastu, i to za sedam centimetara, dok je protok Drine na hidroelektrani Zvornik 410 kubnih metara u sekundi, što je za 100 manje u odnosu na jučerašnji dan. Tek u narednim danima očekuje se značajniji porast vodostaja Save.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je jutros gostujući na RTRS da se stanje u Banjaluci smiruje. Radojičić je rekao da je jutros stanje bolje nego noćas, da je u gradu normalno snabdijevanje vodom, a struje nema u dva naselja jer su trafo stanice ugrožene zbog oborinskih voda.

“U Banjaluci j u 21 mjesnoj zajednici prijavljena šteta. I dalje na snazi u Banjaluci ostaje vanredno stanje zbog najavljenih padavina i vodostaja rijeka”, rekao je Radojičić. Dodao je da će biti formirane i Komisije za procjenu štete.

Na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglašena vanredna situacija na području ove lokalne zajednice usljed obilnih padavina i neprohodnih pravaca prema Banjaluci i Kotor Varošu. Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je Srni da je više od stotinu domaćinstava poplavljeno, najviše u slivu rijeke Јošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

Vodostaj u Novom Gradu i Prijedoru
Vodostaj u Gradišci i Srpcu
Vodostaj u Klašnicama i Delibašinom Selu
Vodostaj u Banjaluci, Vrbanji i Čelincu
Vodostaj u Mrkonjić Gradu, Bočcu i Donjem Obodniku
Vodostaj u Doboju i Modriči

 

IZVOR: gerila.info, rhmzrs.com, ams-rs.com, rtrs.tv, 6yka.com, nezavisne.com, facebook.com/MojeSipovoInfo, viber

Comment here