DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Ombudsmani: Pratimo kršenja ljudskih prava i reagujemo koliko možemo

Pravda za davida- privođenje Ozrena Perduva

Navodi nekoliko nevladinih organizacija da institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH ne reaguje pravovremeno ni adekvatno na očigledno kršenje ljudskih prava, kako u ovom tako i u drugim registrovanim slučajevima u BiH, ne stoje. To za Gerila info tvrde u ovoj instituciji.

Oni napominju da su do sada postupali po svim zaprimljenim žalbama koje su se odnosile na slobodu mirnog okupljanja i da su registrovali i značajan broj predmeta po službenoj dužnosti iz ove oblasti.

“Kada govorimo o predmetima registrovanim tokom 2018. godine i 2019. godine po pojedinačnim žalbama građana, kao i pripadnika neformalne grupe građana „Pravda za Davida“, te predmetima koji su registrovani po službenoj dužnosti, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su u svrhu obezbjeđenja zaštite ljudskih prava, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim sporazumima koji se nalaze u dodatku Ustava Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim ovlaštenjima, uputili  nadležnim javnim organima Preporuku broj P-15/20 od dana 27.01.2020. godine, koju možete pronaći na našoj web stranici.  Nadalje, imajući u vidu značaj slobode okupljanja u predstavničkoj demokratiji, kao i, a kako je to naprijed i navedeno, značajan broj predmeta u kojima se ukazivalo na navodna kršenja prava na slobodu mirnog okupljanja, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su u februaru 2020. godine sačinili i Specijalni izvještaj o slobodi mirnog okupljanja sa konkretnim preporukama javnim organima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je razmatran i prihvaćen od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Republike Srpske.”– tvrde u Instituciji Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Pravda za davida- privođenje Ozrena Perduva

Oni kažu da su izdavanjem navedene Preporuke i sačinjavanjem specijalnog izvještaja o slobodi mirnog okupljanja iscrpili sva pravna sredstva iz svoje nadležnosti. Navode i da će za svako novo kršenje ljudskih prava postupiti u skladu sa Zakonom o ombudsmenu za ljudska prava BiH a što predstavlja da se seve relevantne informacije i dokazi o eventualnim kršenjima ljudskih prava dostave instituciji Ombudsmena za ljudska prava od strane lica koja su žrtve kršenja ljudskih prava ali i od strane zainteresovanih građana.

Nekoliko nevladinih organizacija je u srijedu održalo konferenciju za medije ispred sjedišta institucije Ombudsmena za ljudska prava u Banjaluci a povodom hapšenja desetak građana aktivista neformalne grupe Pravda za Davida. Hapšenja su počela kada je policija u Banjaluci prekinula konferenciju za novinare koju su najavili aktivisti te grupe a koja je trebalo da bude održana na trgu Krajine u Banjaluci. U banjalučkoj Policijskoj upravi insistiraju da su uhapšeni građani organizovali neprijavljeni i nedozvoljeno javno okupljanje iako aktivnosti građana u ovom konkretnom slučaju Zakon o javnim okupljanjima ne prepoznaje kao javna okupljanja.

GERILA info

Comments (1)

  1. Zanimljivo je da se vidi kako policijski službenici reaguju prema grupi “Pravda za Davida” i prema konferenciji za novinare opozicije. Samo na ta dva primjera kako kaže jedan policajac raznorazne prakse . Na žalost nemamo tužilaštvo i sudstvo koje će prema svima postupati isto. Trebalo bi uvesti u zakon da ukoliko prijave ili optužnice padnu na sudu policijski službenik ili tužioc koje podnosioc prijave ili optužnice mora iz svog džepa plaćati.

Comment here