DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Okružni sud poništio otimanje stana od porodice Popović. Postupak vraćen na početak.

deložacija porodice popović
deložacija porodice popović

Današnji Blic piše da je Okružni sud u Banjoj Luci poništio je sva izvršna rješenja po kojima su iz svoje kuće na Starčevici deložirane Vukosava i Sanja Popović. Okružni sud naredio je prvostepenom sudu da donese novo rješenje, piše Blic.

Sanja Popović i njena majka Vukosava izbačene su interevencijom policije, nakon odluke banjalučkog Osnovnog suda, iz svoje kuće u oktobru prošle godine. Sanja i Vukosava su, po presudi Osnovnog suda, stan izgubile jer su odbile da plate troškove ulaganja u stan čovjeku koji je živio u njihovom stanu dok su one bile van Banjaluke. Dok su, za vrijeme rata, živjele u Beogradu u njihov dom je uselio Janko Trivić a njih dvije su stanarsko pravo nad svojim stanom vratile 2002. godine.

Trivić je tražio da mu njih dvije vrate ono što je on u međuvremenu uložio u njihov stan. Sanja i Vukosava su stan izgubile zbog 9.000 maraka koje je Trivić uložio u njihov stan.

Kako su odbijale da plate traženu sumu kamata je rasla a stan je na licitaciji suda prodat za 35.000 maraka. Stan je veličine 93 kvadrata i vrijednosti oko 150.000 maraka. Popovići su u stanu živjeli 40 godina.

Na deložaciji koja je u oktobru prošle godine izvršena u naselju Starčevica pojavio se manji broj građana koji su negodovali, a bili su prisutni aktivisti Restarta, poslanik Draško Stanivuković, banjalučki odbornik Saša Lazić, kao i brojne novinarske ekipe.

Policija je tada branila prilaz domu Popovića. Sanja i Vukosava su prije deložacije prijetile samoubistvom, a njihov advokat je još tada uvjeravao da izvršitelji postupaju protivzakonito.

Gerila je tada pisala da porodica Popović zajedno sa svojim advokatom tvrdi da je deložirana iz kuće na osnovu dokumentacije bez pečata a da im nije ostavljen rok od osam dana da se žale na rješenje suda jer im rješenje nije ni predočeno. Sudski izvršitelj im ga jednostavno nije pokazao. Na rješenju piše da je doneseno 16.10. a deložacija je izvršena samo dan kasnije 17.10. iako na dnu rješenja piše da je ostavljen rok za žalbu Okružnom sudu Banjaluka od osam dana. Žalba ne odlaže izvršenje ali se uglavnom sačeka da istekne taj rok za žalbu.

Kupac stana na licitaciji bio je Duško Radivojević inspektor u Republičkoj upravi za igre na sreću. Nezvanično u istoj upravi radi i sin Janka Trivića kojem su po presudi suda Sanja i Vukosava bile dužne da isplate nadoknadu ulaganja u stan u iznosu od 7 000 maraka. Pojedini mediji su pisali da je u čitavu priču upleten neko od političara iz vrha Republike Srpske.

GERILA info

 

Comment here