DRUŠTVONASLOVNA

Novinari, niko ne smije da vas bije, ali… (VIDEO)

Na pitanje novinara šta misli o napadu na novinare, da li će se uskoro donijeti zakon koji štiti novinare i zašto nikad nije javno istupila kada je riječ o verbalnim napadima Milorada Dodika na novinare, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović je izjavila da niko ne smije da bije novinare ali novinari treba da imaju odgovornost za svoj posao.

Ovo je izjavila na konferenciji za medije održanoj povodom razgovora sa Rankom Mišić, predsjednicom Saveza sindikata RS, predstavnicima granskih sindikata i ministrima vlade RS.

Istakla je da se treba donijeti zakonodavstvo koje će biti apsolutno relevantno i primjereno i vremenu u kojem živimo i potrebama u našem društvu. Smatra da svi građani treba da uživaju zaštitu i da se to mora rješavati nekim opštim propisima. Navodi da ima stvari koje će podrazumijevati veliki angažman i novinarske zajednice ali i institucija da se izdefinišu određene stvari.

Ja sam za to da svaki građanin ima istu podršku koja je propisana i da svaki građanin nosi jednaku odgovornost za sve ono što on radi. Ja razumijem rizike novinarskog posla. Razumijem to apsolutno i podržavam novinare. I podržavam slobodu govora.

Premijerka smatra da smo demokratsko društvo jer jesmo, kako kaže. Prema njoj, mnoge stvari ne bi mogle biti plasirane da nismo demokratsko društvo. Ali ističe da je isto tako i za odgovornost, da smo svi jednaki i prema društvu u kome živimo i prema zakonu.

Ako ja moram da mjerim šta kažem, da vi to ne biste izokrenuli i zloupotrebili, ja smatram da svaki novinar treba da radi svoj posao. Svi građani trebaju da budu jednaki pred zakonom i svako svojim primjerom to treba da pokaže.

Smatra da novinari, kao i svi drugi časni ljudi u društvu, treba takođe da vode računa o tome šta kažu. Naglasila je da nikad nije rekla da bilo ko u društvu treba da dobije palicu ili šamar.

Ja nikada nisam rekla ništa ni protiv jednog novinara, mada moram da kažem da sam čitala stvari koje uopšte nemaju veze sa istinom. Ali smatram, vi radite svoj posao, ja radim svoj posao. Nikada ne bih rekla, ni kao osoba, ni kao političar, a pogotovo ne kao predsjednik Vlade, da neko treba šakama ili palicama da se obračunava bilo gdje na planeti, a pogotovo u našoj Republici Srpskoj.

U sali su se mogle čuti primjedbe da time što govori da svako treba imati odgovornost za svoje riječi premijerka insinuira da ako neko govori što nekome ne odgovara može slično proći.

U nastavku je naglasila je da svako, i ona kao predstavnik institucija, i novinari kao predstavnici novinarske zajednice, nose odgovornost. Smatra da napadači na novinare trebaju biti sankcionisani na najgori mogući način. Sve što je zakon propisao treba da se primijeni, kako ističe.

Nema niko pravo da se šakama, palicama, bombama, ne daj bože, obračunava, nema pravo. Ali neću da doprinosim histeriji.

Prisutni u sali su reagovali na premijerkino ALI naglasivši da je to ALI nepotrebno. Na taj način se implicitno aboliraju napadi na novinare koji ne pišu ono što se sviđa predstavnicima vlasti.

Kada se premijerkina izjava posmatra u cjelosti, u suštini se radi o “žaljenju bez žaljenja” zbog napada na novinare, ili o “osuđivanju bez osude”, zato što konstatacijom da bi svako trebao da snosi odgovornost za ono što radi, i to neposredno nakon dijela izjave u kojoj osuđuje napade, premijerka u principu ne izražava žaljenje nego fokus pomjera sa osuđivanja napada na mogućnost da novinari treba da snose odgovornost zbog onog o čemu su pisali.

Takođe, na pitanje zašto se nije oglasila povodom verbalnih prijetnji Milorada Dodika upućenih novinarima, premijerka nije dala odgovor nego je nastavila da priča o odgovornosti.

Comment here