DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Novi protesti u Beogradu: “Pet minuta za pet miliona”

U Beogradu se održavaju građanski protesti pod nazivom “Pet minuta za pet miliona”, čime se sugeriše da bi RTS trebalo da posveti bar pet minuta programa protestu koji se već treću subotu u nizu održava u glavnom gradu Srbije. Građani su na protestnu šetnju krenuli sa platoa Filozofskog fakulteta, pored zgrade Vlade Srbije do Slavije. Organizatori su naveli da je na ulicama Beograda između 35.000-40.000 protestanata.

Protest je počeo minutom ćutanja za poginule u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Nišu.

Poznati glumac Branislav Trifunović je otvorio današnji protest i poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je narod “sve više bijesan”.

“Biće nas sve više, prestanite sa lažima i poslušaj šta ti narod kaže”, rekao je Trufunović a potom kao govornika predstavio Milana Jovanovića, novinar portala Žig.info kome je prije nekoliko dana zapaljena kuća.

“Bio sam policajac u penziji, a danas novinar koji je u nepunih sat vremena po nalogu lokalnih moćnika izgubio sve što sam sticao u životu. Ja sam star čovek, sedamdeset mi je godina i nemam još mnogo vremena ali mladi ljudi ovde treba da imaju perspektivu”, rekao je Jovanović uz odobravanje okupljenih građana.

Skupu su se potom obratili akademik Ljubomir Simović i karikaturista Dušan Petričić.

“Protestujem u ime zdravog razuma. Nisam prebrojao koliko nas je po kvadratnom metru. Dve najbrojnije političke grupacije u ovom narodu su oni koje nije sramota i oni koje je sramota. Mene je sramota da sedim kući dok ova vlast radi to što radi”, rekao je Petričić.

Protestanti su na putu svoje šetnje zastali kod zgrade RTS-a i pet minuta proizvodili buku, uglavnom zviždanjem, simbolično tražeći da im se u informativnim emisijama javnog servisa Srbije ustupi bar pet minuta pažnje.

Kao jedan od zahtijeva upućenih na adresu RTS-a je da se u svakoj informativnoj emisiji omogući opoziciji da iznese svoje stavove, “što je zakonska obaveza RTS-a”.

Sa razglasa se čuju audio inserti najavljivanja Aleksandra Vučića u raznim emisijama RTS-a, ali i sada već popularna obrada “čuvenog” javljanja novinarke televizije “Studio B” Barbare Životić, koja je umiksana od strane muzičke grupe Sevdah Baby.

Iako je na prošlim protestima najavljeno da će novi protesti biti tek u januaru 2019. godine, mnoge javne ličnosti, među kojima su i glumci Nikola Kojo, Sergej i Branislav Trufunović, režiser Srđan Dragojević i mnogi drugi, pozvali su nezadovoljne građane da svake subote izlaze na ulice i traže jednak tretman svih građana Srbije, rješavanje slučaja ubistva Olivera Ivanovića, profesionalan pristup Javnog servisa Srbije, bunt zbog napada na jednog od lidera opozicije u Srbiji Borka Stefanovića.

GERILA.info

 

Comment here